Restaurarea monumentului va costa municipalitatea 10-12 milioane de lei si ar putea incepe in martie

Potrivit Curierul National, Arcul de Triumf din Bucuresti a intrat intr-o sesiune de reabilitare, Primaria Capitalei intentionand sa investeasca circa 10-12 milioane de lei pentru restaurarea si modernizarea cunoscutului monument istoric.

Arcul de Triumf, situat in piata omonima din Capitala, este, in prezent, "in santier", Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) avizand proiectul de reabilitare, restaurare si modernizare a monumentului istoric de categorie A, dedicat unirii teritoriilor romanesti, initiat de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).
"Lucrarile au fost aprobate, este vorba despre exteriorul Arcului de Triumf. Ministerul Culturii si Cultelor a avizat proiectul cu cateva conditii, fapt pentru care s-au pus schelele si specialistii acreditati de minister cerceteaza cele sapte categorii de piatra din care este realizat monumentul, sa vada care este situatia", a declarat pentru Mediafax Florin Necula, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucuresti, din cadrul PMB.

Evenimentul Zilei
informeaza ca amplasarea Arcului de Triumf a nascut la inceput aprige discutii. Initial, zona in care se dorea ridicarea acestuia era Piata Victoriei. In noiembrie 1918, ziarul „Agrarul” scria pe prima pagina: „Arcul de Triumf, asezat in Piata Victoriei, va fi un etern memento pentru generatiile viitoare aratandu-le ca noi am fost cei alesi sa traim cele mai mari clipe ale istoriei Romanismului. ...Fiecare Roman sa dovedeasca patriotismul si intelegerea sa pentru clipele de fata, colaborand la ridicarea marelui Arc de Triumf din Piata Victoriei. Nu statul, ci cetatenii sa fie ziditorii acestei apoteoze: ei, cari in majoritatea lor au colaborat la realizarea faptelor marete, pe cari marele Arc de Triumf e chemat sa le simbolizeze.”

Discutii aprinse despre amplasament

Ideea amplasarii Arcului in Piata Victoriei era sustinuta si de ziarul „Dacia”, prin vocea lui Al. Vlahuta si a lui I.Al. Bratescu Voinesti. „Ziarul Dacia a luat initiativa unei miscari in vederea ridicarei unui arc de triumf, in piata Victoriei, pentru a aminti intrarea triumfala in Bucuresti a M.S. Regele Ferdinand, Suveranul tuturor romanilor. ...Astfel, acest monument maret, ridicat pentru a simboliza implinirea idealului unei tari intregi, va fi o opera spontana a tuturor inimilor romanesti”.

Bataile cu flori de pe Kiseleff si drumul destul de ingust al Caii Victoriei, privita ca locul ideal pentru o promenada, au modificat planurile arhitectilor.

In urma unor cercetari, si tinandu-se cont de extinderea orasului, pentru amplasarea Arcului de Triumf a fost ales actualul loc: intersectia sos. Kiseleff, bd. C-tin Prezan, bd. Alexandru Averescu, str. Alexandru Constantinescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.