Romania nu risca anul acesta activarea clauzei de salvgardare pe justitie, dar va fi probabil criticata de CE pentru ritmul reformarii acestui domeniu sub ministrii liberali.
Justitia intra in 2008 fara ministru, fiindca presedintele Traian Basescu amina de 20 de zile numirea Noricai Nicolai, cea propusa de premierul Calin Popescu Tariceanu, in fruntea ministerului. O aminare prin care Basescu isi arata nemultumirea fata de alegerea liberala, dar pe care nu o poate transforma intr-un refuz din cauza deciziei Curtii Constitutionale, care spunea anul trecut, in cazul Cioroianu, ca presedintele nu poate respinge semnarea decretului de numire a unui ministru nominalizat de premier.

Dupa noua luni de sefie, Tudor Chiuariu lasa in urma restante si gafe. Celebra Agentie Nationala de Integritate are in sfirsit o lege (mult imblinzita fata de proiectul initial), dar va intra in functiune abia anul acesta. Promulgarea Codului penal si a celui de procedura penala a fost respinsa de Basescu fiindca cele doua legi contin prevederi care-i favorizeaza pe marii infractori, in timp ce Comisia Europeana acuza Romania ca a oprit lupta impotriva marii coruptii. Articole precum cele prin care anchetele penale sint limitate la sase luni sau prin care plafonul minim pentru incadrarea la infractiuni cu consecinte deosebit de grave urca la zece milioane de euro au fost deja criticate de responsabilii europeni si vor figura probabil in raportul CE asteptat luna aceasta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.