Greenpeace si-a publicat ieri bilantul pe 2007. Cu un buget de 95.000 de euro, Greenpeace a reusit in acest an victorii notabile in toate campaniile desfasurate in Romania.
Campania impotriva organismelor modificate genetic, inceputa inca din 2005, a fost cea mai activa campanie a organizatiei in Romania in acest an. Rezultatele au aparut inca de la inceputul anului, cand a fost interzisa cultivarea soiei MG. Campania a urmarit apoi interzicerea porumbului MG, o amenintare si mai mare, intrucat au aparut studii noi care demonstreaza efecte toxice pentru rinichi si ficat. Romania este tara ce cultiva aceasta planta pe cele mai intinse suprafete din Europa si mamaliga este un aliment important pentru multi romani. Ca urmare a actiunilor sustinute de-a lungul anului, conducerea instabila de la Ministerul Agriculturii (au fost schimbati trei ministri) s-a declarat in sfarsit sustinatoare a interzicerii porumbului MG daca Ministerul Mediului va declansa procedurile legale necesare. Majoritatea supermarketurilor a eliminat alimentele MG din rafturi, producatorii nu mai folosesc OMG la fabricarea acestora, iar fermierii au evitat sa cultive porumbul MG. Doar 0,01% din productia anului 2007 de porumb a fost MG.


ENERGIE/SCHIMBARI CLIMATICE. Greenpeace a participat la formularea politicii energetice in Romania si a incercat sa introduca in atentia politicienilor dezbaterea pentru alternativele la actuala politica energetica. "Chiar daca Ministrul Economiei si Comertului a aratat ca nu vrea sa se gandeasca decat la energie nucleara si la carbuni, cateva partide politice si unii politicieni independenti pregatesc in prezent o lege pentru promovarea surselor de energie regenerabila bazata pe experienta de succes din Germania, Spania si Cehia", se arata in raportul Greenpeace. Un activist imbracat in costum de urs polar si rostogolind un glob pamantesc urias la Patinoarul din Drumul Taberei a adresat primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, mesajul "Schimbari climatice - NU, Energie verde - DA". Tariceanu urma sa participe la Summit-ul de primavara al UE privind evolutia regimului climatic international. In privinta energiei nucleare, organizatia a sprijinit rezistenta impotriva centralei nucleare de la Belene din sudul Romaniei si a revigorat dezbaterea de la Cernavoda, cerand alternative pentru reactoarele 3 si 4. S-a insistat pe efectele emisiilor de tritium din reactoarele canadiene CANDU 6 folosite la Cernavoda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.