Helen Mirren a castigat doua premii Globul de Aur, pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, in rolul reginei Elisabeta I si pentru rolul reginei Elisabeta a II-a din "Regina", in regia lui Stephen Frears.

Scena din filmul "Piratii din Caraibe"

Ca si Helen Mirren, fara a constitui o mare surpriza, Forest Whitaker a castigat premiul pentru cel mai bun actor intr-o drama, in rolul dictatorului Idi Amin din "Ultimul rege al Scotiei". Sacha Baron Cohen si Meryl Streep au fost recompensati cu premiul Globul de Aur pentru cele mai bune roluri de comedie, pentru partiturile din "Borat" si, respectiv, "Diavolul se imbraca la Prada". Veteranul Martin Scorsese a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, pentru thriller-ul politist "Cartita". Premiul pentru cel mai bun film strain a fost atribuit peliculei "Scrisori din Iwo Jima", in regia lui Clint Eastwood. Filmul "Babel", in regia lui Alejandro Gonzales Innaritu, a reusit sa castige doar un premiu, la categoria "cea mai buna drama", desi fusese nominalizat la sapte categorii. Lungmetrajul "Dreamgirls" a obtinut trei premii Globul de Aur, la categoriile "cel mai bun musical", "cel mai bun actor intr-un rol secundar" (Eddie Murphy) si "cea mai buna actrita intr-un rol secundar" (Jennifer Hudson).
Filmul in limba spaniola "Labirintul lui Pan", in regia lui Guillermo del Toro, a castigat trei premii BAFTA, inclusiv cel pentru cel mai bun film strain.

"Harry Potter si Ordinul Phoenix"

A urmat Cannes, unde Cristian Mungiu a reusit sa obtina din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears trofeul suprem al Festivalului de la Cannes, Palme d'Or, cu al doilea lungmetraj din cariera lui, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Lungmetrajul a primit, de asemenea, premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Presei Cinematografice) si premiul educatiei nationale. Recompensele au deschis lista prestigioaselor premii internationale primite ulterior de Mungiu pentru lungmetrajul intitulat scurt "4,3,2". Tot la editia de anul acesta a festivalului, filmul "California Dreamin' (nesfarsit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu a castigat premiul sectiunii Un Certain Regard. La premiile MTV Movie Awards "Piratii din Caraibe" au dominat clar editia din 2007.

Au urmat premiile de la Venetia unde Ang Lee, a primit al doilea Leu de Aur pentru thrillerul erotic "Lust, caution". Premiul de interpretare - Copa Volpi - a fost castigat de Brad Pitt si de Cate Blanchett. Pitt a fost recompensat pentru rolul banditului Jesse James in cel de-al doilea film al neo-zeelandezului Andrew Dominik "The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford", in timp ce Blanchett a fost onorata pentru partitura lui Bob Dylan in filmul "I'm not there" a lui Todd Haynes. Spre sfarsitul anului, Cristian Mungiu a fost din nou vedeta, la cea de-a 20-a editie a premiilor Academiei Europene de film. Pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a castigat premiul pentru cel mai bun film european si cea mai buna regie. De asemenea, tot in decembrie, Asociatia presei straine de la Hollywood (HFPA) a anuntat nominalizarile pentru cea de-a 65-a editie a premiilor Globul de Aur, ceremonie care va avea loc pe 13 ianuarie. Productia "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu a fost nominalizata la categoria "cel mai bun film strain".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.