Obligațiile care i-au revenit Romaniei in baza Tratatului de aderare și pentru care a fost monitorizată au fost duse la indeplinire cu intarziere și după multe avertismente din partea Comisiei Europene. Pană și alegerile pentru Parlamentul European le-a organizat tarziu.

Activitatea europarlamentarilor romani nu a ieșit prea mult in evidență, cu excepția „amendamentului Severin" de reformare a compoziției PE, care prevede ca statele cu o populație mai mare să fie reprezentate de mai mulți eurodeputați. Reprezentanții Romaniei au mai avertizat că diversificarea surselor de energie ar trebui să rămană o prioritate a UE, pentru a nu deveni prizoniera Rusiei, dar fără prea mult succes. Proiectul Nabucco, pe care Bucureștiul il promovează, bate pasul pe loc.


Tratatul de aderare la UE a Romaniei prevede o serie de clauze sectoriale și mecanisme de monitorizare și penalizare dacă Bucureștiul nu respectă regulile comunitare după 1 ianuarie 2007. Ținand cont de problemele specifice cu care Romania se mai confrunta la momentul aderării, Uniunea Europeană a impus două mecanisme specifice: unul de cooperare și verificare privind justiția și combaterea corupției și un al doilea ce prevede aplicarea de corecții financiare dacă Sistemul Integrat de Administrație și Control in Agricultură nu este implementat și nu funcționează corespunzător.


Clauza de salvgardare din agricultură, evitată la mustață


La capitolul Agricultură, in 18 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că renunță la activarea mecanismului de salvgardare, după ce ultimele două luni au dat emoții autorităților romane pe această temă. La 10 octombrie, Executivul comunitar inștiința Bucureștiul că riscă o reducere provizorie de 25 la sută a subvențiilor agricole din partea UE in cazul in care nu remediază o serie de grave deficiențe din sistemul administrativ și de control financiar inainte de efectuarea plăților către agricultori, mai precis punerea in aplicare și testarea corespunzătoare a două module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune și Control - SIGC - și evitarea efectuării plăților către agricultori inainte de finalizarea controalelor obligatorii. Ca de obicei, pe ultima sută de metri, Ministerul roman al Agriculturii a rezolvat deficiențele și a evitat clauza de salvgardare.