Spatiul Schengen a fost extins ieri de la 15 la 24 de tari printre care si Ungaria, astfel incat Romania se afla acum la granita estica a zonei de libera circulatie a UE. Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia si Malta sunt noile state care au aderat la zona Schengen.
"Este un eveniment istoric dupa pagubele din cele doua razboaie mondiale si divizarea continentului prin Cortina de Fier", a subliniat cancelarul austriac Alfred Gusenbauer.


Din spatiul Schengen, creat prin semnarea in 1985, in satul luxemburghez omonim, a unui acord intre Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania si Franta, au facut parte pana acum 13 state membre ale UE plus Norvegia si Islanda. Pentru directorul FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Frontierelor Externe ale Uniunii Europene), Ilkka Laitinen, frontiera cea mai riscanta a UE a devenit cea cu Republica Moldova, se arata intr-un interviu pentru La Stampa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.