"Versetele satanice" de Salman Rushdie, un roman interzis in India inainte de publicare si pentru care autorul a fost condamnat la moarte printr-un decret religios, apare astazi la Polirom, concomitent cu "O coborire in infern", roman al laureatei Nobel pentru literatura Doris Lessing.

"Versetele satanice" ale lui Rushdie este "o capodopera", potrivit "The Sunday Times" si o carte care "isi are locul alaturi de marile alegorii ale identitatii din literatura universala, precum "Calatoriile lui Gulliver", "Candide" sau" Viata si opiniile lui Tristram Shandy, Gentleman".

Romanul "insceneaza o lupta a Binelui cu Raul intr-un decor plin de fantezie si savoare" ("Publishers Weekly"). Rushie spune, intr-o prezentare a volumului, ca in sinea sa a existat intotdeauna "o lupta corp la corp" intre "ispita radacinilor si cea a drumului".

Scriitorul a fost condamnat la moarte, in 1989, printr-o fatwa (decret religios) a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice, care l-a acuzat de blasfemie dupa publicarea romanului sau "Versete Satanice".

Recent, Salman Rushdie a fost innobilat de regina Elizabeta a II-a, iar numarul doi din al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a amenintat atunci ca va replica la decizia Marii Britanii de a-l innobila pe scriitorul britanic de originie indiana.

Polirom va scoate pe piata si prima traducere in romana a laureatei premiului Nobel pentru literatura Doris Lessing dupa 1989, "O coborire in infern", publicat initial in 1986, in traducerea lui Virgiliu Stefanescu-Draganesti, si revizuit de redactorii editurii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.