"Versetele satanice" ale lui Rushdie este "o capodopera", potrivit "The Sunday Times" si o carte care "isi are locul alaturi de marile alegorii ale identitatii din literatura universala, precum "Calatoriile lui Gulliver", "Candide" sau" Viata si opiniile lui Tristram Shandy, Gentleman".

Romanul "insceneaza o lupta a Binelui cu Raul intr-un decor plin de fantezie si savoare" ("Publishers Weekly"). Rushie spune, intr-o prezentare a volumului, ca in sinea sa a existat intotdeauna "o lupta corp la corp" intre "ispita radacinilor si cea a drumului".

Scriitorul a fost condamnat la moarte, in 1989, printr-o fatwa (decret religios) a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice, care l-a acuzat de blasfemie dupa publicarea romanului sau "Versete Satanice".

Recent, Salman Rushdie a fost innobilat de regina Elizabeta a II-a, iar numarul doi din al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a amenintat atunci ca va replica la decizia Marii Britanii de a-l innobila pe scriitorul britanic de originie indiana.

Polirom va scoate pe piata si prima traducere in romana a laureatei premiului Nobel pentru literatura Doris Lessing dupa 1989, "O coborire in infern", publicat initial in 1986, in traducerea lui Virgiliu Stefanescu-Draganesti, si revizuit de redactorii editurii.