Autoritatile de la Chisinau nu au spus oficial de ce activitatile desfasurate de cei doi diplomati romani erau incompatibile cu statutul lor de diplomat.

Mai mult, Chisinaul nu a facut publice nici macar numele celor doi diplomati. Jurnalistii au aflat insa cu certitudine ca ar fi vorba despre secretarul 1 al Ambasadei din Chisinau, Laurentiu Pinte, si despre consilierul cultural al Ambasadei, Vasile Nanea. Conform notei verbale transmise miercuri de seful diplomatiei de la Chisinau ambasadorului Romaniei Filip Teodorescu, diplomatii expulzati au parasit ieri teritoriul Republicii Moldova.

ACUZATII FARA PROBE. Jurnalistii de la Chisinau scriu ca in limbaj diplomatic sintagma "incompatibil cu statutul de diplomat" ar insemna "spionaj". Ei fac referire la marturiile unui fost agent SIE in Republica Moldova, Mihai Contiu, publicate in ziarul proguvernamental Moldova Suverana in noiembrie. Fostul agent SIE a publicat in ziarul citat o scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si premierului Calin Popescu-Tariceanu, in care isi divulga identitatea de fost agent secret roman si avertizeaza ca serviciile romane de spionaj din Republica Moldova trimit rapoarte false si dezinformeaza. Intr-un alt articol, Mihai Contiu, care este cetatean roman, afirma fara ocolisuri ca in Ambasada Romaniei din Chisinau activeaza agenti ai serviciilor secrete romane. De remarcat ca autorul acestor marturii lucreaza, in calitate de comentator, la ziarul procomunist din Chisinau Moldova Suverana de mai bine de doi ani, majoritatea editorialelor semnate de el avand o vadita tenta antiromaneasca.

RELATIA CU UE, TOT MAI INVOCATA. In ziua expulzarii celor doi diplomati romani, seful diplomatiei moldovene Andrei Stratan s-a intalnit cu ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valerii Kuzmin, intalnire in cadrul careia s-a discutat, potrivit unui comunicat oficial, despre "relatiile Moldovei cu Uniunea Europeana".

Reactii la Chisinau
Vlad Cubreacov, vicepresedinte PPCD din R. Moldova: "Exista riscul ca, dupa expulzarea celor doi diplomati romani, Romania sa adopte o politica de reciprocitate, in replica la politica antiromaneasca dusa de autoritatile de la Chisinau". (...) "Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Republicii Moldova, nu doar pe plan cultural sau comercial. Este a saptea tara ca pondere din Uniunea Europeana cu care Republica Moldova a instituit un plan individual de actiuni. Speram ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova vor intra pe viitor intr-un fagas normal si pozitiv. Interesul national al Republicii Moldova reclama in acest moment intretinerea unor relatii bune cu vecinii sai, cu Romania si respectiv Ucraina. Ma tem ca ar putea veni, prin reciprocitate, replica partii romane, ceea ce ar accentua si mai mult aceasta situatie regretabila."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.