Liderul rascoalei anticomuniste din 1957 de la Vadu Rosca, eroul Nitu V. Stan n-a primit nici pana azi padurea pentru care a iesit cu toporul si cutitul in fata trupelor comandate de fostul dictator
Stirea ca s-au implinit 50 de ani de la rascoala anticomunista de la 4 decembrie 1957 din satul vrancean Vadu Rosca nu a starnit nici o reactie din partea autoritatilor locale si nationale si nici din partea presei de la Bucuresti. Mai grav e faptul ca taranii care au infruntat puscariile comuniste pentru ca au luptat impotriva cooperativizarii sunt batjocoriti de functionari care nu le dau inapoi pamanturile luate cu japca.

Lui Nitu V. Stan, un taran erou care s-a luptat cu trupele conduse de Nicolae Ceausescu, i se cer acte doveditoare pentru padurea pe care n-a vrut sa o dea la colectiva. Gest cinic si batjocoritor, cu atat mai mult cu cat cei de la primarie stiu ca Securitatea i-a luat toate actele lui Nitu V. Stan. Chiar daca eroul de la Vadu Rosca a facut, cum spune legea, de trei ori confirmarea proprietatii cu martori, cei de la Primaria Vulturu nu vor sa-i dea pamantul pentru care a facut ani grei de puscarie la Gherla. Batjocura comunistilor din 1957 e continuata si dupa 50 de ani, intr-o Romanie europeana.

Inghititi de apele Siretului

La 50 de ani de la martea criminala din 4 decembrie 1957, cand trupele conduse de generalul-locotenent Nicolae Ceausescu au omorat noua tarani, cativa batrani au facut o slujba de pomenire la Vadu Rosca. Nitu V. Stan, liderul rascoalei anticomuniste, nu a fost invitat de nimeni la pomana si a aflat despre eveniment dupa ce comemorarea avusese loc. Nici o oficialitate nu a venit de la Focsani sau de la Bucuresti, cu exceptia sefului culturii vrancene, Puiu Siru Usturoi. In memoria celor noua eroi impuscati, a fost ridicata o troita ce poarta numele acestora - Aurel Dimofte, Ionut Cristea, Ion Arcan, Dumitru Craciun, Toader Craciun, Stroie Craciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu. In decembrie 1957, 18 tarani din Vadu Rosca au fost intemnitati pentru "rebeliune" si "uneltire contra ordinei sociale". Opt dintre supravietuitorii rascoalei anticomuniste de la Vadu Rosca au murit, in iulie 2005, rapusi de inundatiile nimicitoare ale Siretului. In acest moment mai traiesc doar patru dintre cei intemnitati pentru rascoala anticomunista de la Vadu Rosca: Stan V. Nitu, Sandu Lazar, Craciun T. Marin si Costica Arbanas. Acestia n-au primit inapoi nici pana azi pamanturile bagate cu forta in planul comunist al colectivizarii.

Secretarul Bejan refuza sa dea explicatii

Stan V. Nitu a facut trei cereri la Primaria Vulturu pentru a-si primi inapoi padurea de 1,5 hectare pentru care s-a luptat cu trupele conduse de Ceausescu. Actele de proprietate i-au fost distruse de securistii care l-au ridicat din casa parinteasca in seara zilei de 4 decembrie 1957. Padurea pe care o revendica fusese cumparata de tatal lui Stan V. Nitu. Orfan de mama si de tata de la 12 ani, crescut mai apoi de o sora mai mare decat el cu 17 ani, Stan V. Nitu a luptat cu toporul si cutitul in mana pentru ca sa nu-si dea averea primita de la parinti comunistilor si colectivei. A facut de trei ori confirmarea proprietatii cu martori, cu vecinii lui, dar Comisia de la Primaria Vulturu nu i-a luat in seama aceste probe legale, cerandu-i in batjocura acte despre care stia ca au fost distruse de Securitate. "Am pus si declaratiile vecinilor de trei ori si nimic!", ne-a declarat Stan V. Nitu. La 12.04.2006, primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea, si secretarul Corneliu Florin Bejan ii raspund negativ lui Stan V. Nitu, care isi inregistrase a treia cerere cu nr. 27 din 2005. Motivul? "Nu ati prezentat la cerere acte care sa dovedeasca dreptul dvs. de proprietate pentru suprafata de 1,5 ha padure", scrie negru pe alb in documentul semnat de primarul Mihalcea. La Primaria Vulturu, Mihalcea s-a dat disparut, desi avea biroul deschis, iar secretarul Bejan a refuzat sa vorbeasca cu noi despre manifestarile pe care Primaria Vulturu le-a organizat pentru comemorarea de la Vadu Rosca si despre dosarul de retrocedare depus de Stan V. Nitu. Numai la auzul "rascoala anticomunista", Bejan a luat foc in fata primariei, spunand ca nu ne raspunde, ca facem jocul celor de la "Ziarul de Vrancea", care au relatat despre evenimentele de la Vadu Rosca, ca nu e comunist si nici nu a fost vreodata si ca o sa ne dea in judecata. Ramane ca prefectul de Vrancea sa se autosesizeze si sa dea o amenda contraventionala primarului Mihalcea pentru ca nu a aplicat corect legea in cazul lui Stan V. Nitu, eroul care a dovedit de trei ori cu inscrisurile vecinilor calitatea sa de proprietar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.