Doua instante din Romania s-au pronuntat pana acum impotriva taxei de prima inmatriculare. Un aradean a primit banii inapoi si un avocat din Mures poate circula provizoriu cu masina fara sa fi platit taxa. ACR a incurajat astfel de procese, sustinand ca va oferi consultanta juridica gratuita

Potrivit Adevarul, Automobil Clubul Roman a anuntat ieri ca va acorda consultanta juridica gratuita si sprijin celor care au achitat taxa auto de prima inmatriculare. ACR a salutat recenta decizie a unei instante judecatoresti din Arad, care a constatat ilegalitatea taxei auto si a hotarat returnarea acesteia.
"Solicitam automobilistilor sa ne investeasca personal pentru a incepe demersurile colective in justitie pentru o actiune comuna de restituire a taxelor achitate", a declarat presedintele ACR, Constantin Niculescu.

Evz informeaza ca , decizia Tribunalului Arad de a impune statului sa restituie taxa de prima inmatriculare a starnit reactii neasteptate in Banat. Au aparut zvonuri privind impunerea unor formulare prin care timisorenii sunt pusi sa-si ia angajamentul ca nu mai cer taxa inapoi.

„Nu am impus nicio masura noua legata de taxa de prima inmatriculare si nici de la Bucuresti nu am primit instructiuni. Ba chiar ma gandesc sa dau si eu statul in judecata si mai am colegi in situatia mea”, a declarat ieri Mircea Calin, seful Administratiei Finantelor Publice Timisoara. Calin a platit 1.700 de euro anul acesta, suma reprezentand taxa de prima inmatriculare pentru un autoturism Audi A 4, fabricat in 2003.
In conditiile in care incepe sa se contureze o miscare anti- taxa, potrivit Cotidianul, Guvernul promite ca, din banii strinsi, va dubla numarul de masini care vor beneficia de programul Rabla si va creste si prima de casare.

Sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, precum casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3.000 la 4.000 de lei, impadurirea terenurilor degradate si realizarea de spatii verzi, a declarat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu a aprobat, de altfel, miercuri un proiect ce prevede largirea programului Rabla. „Daca anul acesta 16.500 de persoane au beneficiat de acest program, la anul vor beneficia 30.000. In plus, prima de casare se va majora de la 3.000 la 4.000 de lei“, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

De asemenea, Ziua declara ca, Guvernul va schimba, incepand cu anul viitor, denumirea taxei auto, din "taxa speciala de prima inmatriculare" in "taxa pentru poluarea de la autoturisme", pe motiv ca aceasta a fost primita cu reticenta de opinia publica, dar si pentru a marca foarte clar scopul pentru care a fost introdusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.