Deputatii au decis ca Executivul sa aloce bani de la buget pentru ridicarea Catedralei Mintuirii Neamului. Guvernul se teme de „rascoala“ celorlalte culte
Camera Deputatilor a dat unda verde marti, cu 195 de voturi pentru, 3 impotriva si 11 abtineri, proiectului de lege inaintat de PRM ce prevede ca Guvernul sa asigure o parte dintre fondurile pentru ridicarea Catedralei Mintuirii Neamului. Sumele platite din buzunarul contribuabililor nu se cunosc deocamdata, ambele parti asteptind promulgarea legii si publicarea ei in Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de lege, care modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea catedralei, o parte din fondurile necesare construirii locasului urmeaza sa vina si din vistieria Guvernului, „in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie prin Ministerul Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale“. Initial insa, in OUG nr. 19/2005, finantarea integrala cadea doar pe umerii Patriarhiei si ai Bisericii Romane. Un grup de parlamentari PRM, in frunte cu Corneliu Vadim Tudor, a venit apoi si a propus modificarea ordonantei, cerind ca Guvernul si Patriarhia sa imparta fondurile pe din doua. In schimb, in proiectul de lege adoptat de senatori si deputati nu apare specificata aceasta imparteala.

Executivul nu a fost de la bun inceput de acord cu darnicia parlamentarilor si le-a trimis acestora un aviz negativ la sfirsitul lui mai. Acum, reprezentantii Guvernului ramin pe pozitii. Contactat de Cotidianul, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, spune ca in bugetul pe 2008 la MCC nu sint prevazute cheltuielile pentru inaltarea Catedralei Mintuirii Neamului. „Nu sint in masura sa contest acte normative, eu sint executiv si trebuie sa respect hotaririle Parlamentului. Punctul meu de vedere este cel exprimat de Guvern. (...) Sper ca aceia care lucreaza la buget in momentul acesta sa prevada o suma pentru aceasta categorie de cheltuieli“, ne-a declarat Iorgulescu. Intrebat daca e normal ca adeptii altor culte sa scoata bani din buzunar pentru acest proiect, ministrul nu gaseste discriminatorie decizia parlamentarilor. Altceva il ingrijoreaza insa: „Se creeaza un precendent si este posibil ca in viitor si alte culte, Biserica Reformata sau Biserica Greco-Catolica, sa solicite bani pentru o catedrala. Daca ati dat la ortodocsi, trebuie sa dati si la altii“.

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei Romane, nu vede insa motiv de nemultumire din partea celorlalte culte din tara, despre care spune ca pot primi subventii de la stat prin legea cultelor, „si pentru opera sociala, dar si pentru construirea de locase de cult sau case de rugaciune“. Totodata, parintele crede ca romanii contribuabili nu vor avea de ce sa conteste decizia Parlamentului din moment ce 87% dintre ei sint ortodocsi.

Teologul Teodor Baconsky vede justa temerea ca, daca Executivul cofinanteaza costurile noii catedrale, celelalte culte vor emite pretentii in acest sens, pe care ambasadorul le vede legitime. „Avem bani pentru noua moschee cu 10.000 de locuri, pentru noua catedrala evanghelica sau pentru viitorul megatemplu adventist? Daca da, sa le facem si pe acelea. Daca nu, sa nu ne miram ca non-ortodocsii se vor victimiza.“ De aceeasi parere este si preotul greco-catolic Cristian Barta, care nu contesta necesitatea catedralei, dar considera ca statul ar trebui sa trateze cu aceeasi moneda toate cultele: „Daca statul roman poate sa ajute, personal nu am nimic impotriva, dar mi s-ar parea corect si firesc sa ajute si celelalte culte“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.