Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins astazi propunerea DNA de arestare preventiva a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru si a fostului membru CSM, Gheorghe Bucur in dosarul fraudarii concurslui pentru parchete si a dispus masura interdictiei de a parasi tara pentru cei trei, informeaza NewsIn.

"Este un dosar cu conotatii politice spun eu. Este mai mult razboiul CSM cu DNA", a declarat Constantin Florea, avocatul procurorului Gheorghe Dumitru.

Avocatul lui Gheorghe Bucur, Gheorghe Diaconescu, a declarat miercuri, dupa decizia instantei supreme ca propunerea DNA de arestare preventiva a fost respinsa pe chestiuni procedurale.

Sectia pentru procurori a CSM a aprobat ieri seara, cu majoritate de voturi, cererea DNA de avizare a arestarii preventive a procurorului Gheorghe Dumitru, dar si a lui Eugen Cojocaru, procuror in Parchetul General, pentru retinerea caruia CSM nu a dat aviz cu o zi in urma.

De asemenea, CSM a decis supendarea celor doi din functie pana la solutionarea in instanta a anchetei in care sunt implicati.

Potrivit Cotidianul, initial, CSM a fost de acord doar cu retinerea lui Dumitru, procuror la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, iar pentru Cojocaru votul a fost invalidat deoarece, conform unor surse judiciare, Bogdan Licu si Liviu Dascalescu, membri ai Sectiei de procurori a Consiliului, s-au abtinut dupa ce au deschis plicurile cu probele DNA impotriva acestuia. Din cei sase membri ai sectiei, doi s-au abtinut din start (procurorii Cristian Deliorga si Gratiana Isac), doi au votat in favoarea retinerii (Laura Codruta Kovesi si Dan Chiujdea, seful sectiei) si doi s-au abtinut dupa deschiderea plicurilor cu probe, astfel ca votul initial a fost invalidat. La reluarea acestuia, CSM a fost de acord cu retinerea lui Eugen Cojocaru.

Adevarul adauga ca Dumitru a castigat in 2006 echivalentul spagii, dar se pune totusi intrebarea de ce ar plati un magistrat zeci de mii de euro pentru o functie. Unele voci vorbesc despre "amortizarea" spagii in momentul ocuparii functiei, prin oprirea unor dosare "contra cost". Procurorul acuzat ca si-ar fi cumparat functia de sef al PCA Pitesti, Dumitru Gheorghe, a castigat anul trecut, conform declaratiei de avere, 51.137 de lei, adica in jur de 15.000 de euro. Procurorul general al aceluiasi parchet, Ion Rotaru, a avut in 2006 un venit de 118.552 lei, aproximativ 33.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.