Romanii si italienii au traiectorii incrucisate, precum o structura de tip ADN. In prima jumatate a anului, aproape 16.000 de romani erau actionari la firme in Italia
Relatiile economice romano-italiene vor continua sa se dezvolte in forta, in ciuda unor crize legate de infractionalitate, au remarcat ieri participantii la masa rotunda organizata de Uniunea Intreprinderilor Italiene in Romania UNIMPRESA. In acest an, schimburile comerciale dintre cele doua tari vor depasi 12
miliarde de euro, iar numarul societatilor comerciale din Italia, cu actionari romani, se va apropia de numarul firmelor cu actionariat italian de pe teritoriul Romaniei. "Identitatea relatiilor italo-romane este nu numai una speciala, ci si una unica, irepetabila. Romanii si italienii au traiectorii incrucisate, precum o structura de tip ADN", a declarat ieri ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini (foto). Pentru a ilustra efervescenta relatiilor economice dintre cele doua tari, Mancini a aratat ca saptamanal Italia si Romania sunt legate prin 350 de zboruri aeriene si prin 3.000 de camioane care transporta marfuri. Statisticile oficiale arata ca in Italia traiesc aproximativ 800.000-1.000.000 de romani (dintre care 555.997 aveau forme legale, in 2006, inainte de integrare), iar in Romania sunt 15.000 de italieni. "Societatile italiene din Romania genereaza 800.000 de salarii, la fiecare a doua-a treia familie de romani existand o legatura stransa cu Italia. Este deci mai mult decat o relatie spontana. Nu exista o alternativa sau un plan B pentru aceasta relatie datorita dimensiunii ei", a subliniat ambasadorul italian.

Aproape 16.000 de romani au firme in Italia

In prima jumatate a anului, aproape 16.000 de romani erau actionari la firme sau aveau propriile afaceri mici in Italia, numar in crestere cu 24% fata de anul 2006, arata statisticile Camerelor de Comert din Italia. La 30 iunie 2007 existau in peninsula 15.942 de romani titulari de firme, cu peste 3.000 mai multi decat cei inregistrati in 2006. Potrivit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in tara noastra activeaza 22.314 companii cu actionariat italian, cu un total al investitiilor directe de 736 milioane de euro.

Profesorul Stefano Rolando, de la Universitatea din Milano, a apreciat ca numarul de firme cu actionari romani, majoritatea de constructii, ar putea ajunge pana la 17.000 in 2007 si la peste 20.000 in 2008, relevand o puternica "dimensiune de interconectare, de integrare a romanilor in societatea italiana si in etica muncii". Rolando a citat rezultatele unui studiu potrivit caruia 81% dintre romani au incredere in italieni si 71,8% dintre italieni au incredere in romani, ceea ce favorizeaza integrarea pe pietele muncii din cele doua tari. "Romanii sunt cei carora italienii le incredinteaza cheile de la masina si de la casa, le dau in grija copiii sau batranii lor. Daca nu ar fi ei, ar trebui sa strangem bani pentru azil", a spus profesorul milanez. Potrivit Anuarului Statistic "Imigrare 2007", romanii contribuie cu 11,3 miliarde de euro la PIB-ul Italiei (1% din PIB).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.