Canadienii de la Gabriel Resources au depus cereri de explorare pentru inca sase zone din Muntii Apuseni si se gindesc sa se listeze la bursa
Cotidianul informeaza ca Gabriel Resources, firma care administreaza proiectul minier de la Rosia Montana, a depus cereri pentru licente de exploatare a aurului pentru zonele Baisoara, Baia Sprie, Baita, Certej, Bucium si Brad. „Nu vom pleca din Romania. Vom fi aici si peste 25 de ani. Dimpotriva, am depus cereri pentru obtinerea dreptului de extragere a aurului din mai multe zone din Muntii Apuseni. Romania este foarte bogata in resurse miniere, atit aur, cit si alte metale“, a declarat directorul financiar al Gabriel Resources, Richard Young.

In plus, acesta a precizat ca firma analizeaza posibilitatea listarii la bursa din Bucuresti a companiei Gabriel Resources.

Statul roman,se afla in pierdere , conform ziarului Adevarul, iar majoritatea celor care se declara impotriva exploatarii de la Rosia Montana aduc ca argument profitul derizoriu pe care statul roman il va obtine anual prin societatea Minvest SA. In opinia criticilor, profitul statului roman e prea mic in comparatie cu impactul urias pe care il va avea asupra mediului folosirea cianurilor in procesul de extragere a aurului din zacamant.

Totodata, asociatiile nonguvernamentale si numerosi oameni de stiinta acuza distrugerea unor vestigii arheologice de valoare exceptionala. O echipa de arheologi francezi, care cerceteaza masivul Carnic din anul 2000, a scos la lumina galerii miniere preromane si romane unice, aflate in stare de conservare remarcabila.

De altfel, Curtea de Apel Brasov a respins la sfarsitul lunii noiembrie, prin hotarare definitiva, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru minele romane de la Rosia Montana. Initiatoarea plangerii, Asociatia Alburnus Maior, a invocat nereguli in obtinerea autorizatiei, precum emiterea actului fara consultarea Comisiei Nationale de Arheologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.