Ministrul si-a anuntat ieri demisia, dupa mai putin de noua luni de la investirea in functie, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu
Cotidianul anunta ca Ministrul Justitiei isi va depune astazi demisia pe biroul premierului Calin Popescu Tariceanu. Chiuariu a declarat ieri ca nu i-ar fi cerut Tariceanu sa demisioneze, ci a fost decizia sa si ca doar l-a informat telefonic simbata pe premier despre intentia sa. El a adaugat insa ca, „atunci cind aceasta inscenare ridicola va lua sfirsit, ma voi intoarce ca sa duc la bun sfirsit reforma din Justitie“, cu referire la dosarul sau, in care DNA a cerut in luna septembrie avizul presedintelui Basescu pentru declansarea urmaririi penale. „Nu am gresit cu nimic si refuz sa particip la mascarada pe care ati inscenat-o, folosindu-va de institutii care ar trebui sa vegheze la respectarea legii, dar actioneaza la comanda, incovoiate de servilism“ este mesajul pe care Chiuariu i l-a transmis presedintelui Basescu.

Traian Basescu ii reiterase vineri premierului Tariceanu rugamintea de a-l remania pe Tudor Chiuariu, dupa ce ii ceruse acelasi lucru in scris pe 29 noiembrie. Vineri, presedintele a invocat o problema de imagine, anume ca, daca va fi nevoit sa-l suspende pe Chiuariu din functie, ca urmare a declansarii urmaririi penale, aceasta ar echivala cu „un faliment al Justitiei“. In acelasi document de la sfirsitul lunii noiembrie, Basescu ii solicita premierului sa-l demita si pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, care are, la rindul lui, un dosar la DNA, pentru luare de mita.

In replica, premierul l-a anuntat pe presedinte ca are „alte prioritati, legate de situatia economica si sociala“ a Romaniei si ca nu-i va cere demisia lui Chiuariu. Tot saptamina trecuta, MEDIAFAX informa ca ministrul Tudor Chiuariu i-ar fi trimis premierului o scrisoare in care il anunta ca ia in calcul varianta demisiei, ca urmare a esecului inregistrat in Parlament in adoptarea ordonantei de modificare a Legii Agentiei Nationale de Integritate.

Potrivit Adevarul, Norica Nicolai sau Renate Weber sunt posibilii inlocuitori ai lui Chiuariu. Liberalii nu au fost surprinsi de demisia ministrului justitiei, Chiuariu anuntandu-si de mult intentia de a renunta la functie daca presedintele il va suspenda. Conducerea PNL va discuta astazi, in sedinta Delegatiei Permanente, despre situatia creata si este de asteptat ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa dea un semnal public de sustinere a lui Tudor Chiuariu, dar si a ministrului muncii, Paul Pacuraru, ambii aflati in atentia DNA.

In ceea ce priveste persoana care va prelua portofoliul justitiei, liberalii au in vedere doua nume: vicepresedintele Norica Nicolai si europarlamentarul Renate Weber. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a anuntat deja ca o va propune pe Nicolai pentru acest post, insa exista posibilitatea ca premierul sa se orienteze catre un tehnician din domeniu. Reprezentantii majoritatii partidelor parlamentare au salutat gestul lui Chiuariu, aratand ca situatia din justitie ramane totusi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.