In timp ce Basescu a iesit public sa ceara capul ministrului Justitiei, liberalii cauta in liniste un inlocuitor pentru Chiuariu. Norica Nicolai, desi este considerata favorita, “are mari sanse sa nu prinda nici trenul asta”, spune un lider influent din PNL.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri public premierul Calin Popescu Tariceanu sa-l inlocuiasca rapid pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Intr-o declaratie de presa sustinuta pe Aeroportul Henri Coanda, seful statului a facut un apel “la intelepciunea primului ministru” care trebuie sa tina cont de faptul ca trimiterea ministrului Justitiei in fata procurorilor ar reprezenta un semnal extrem de negativ pentru institutiile europene, existind chiar posibilitatea activarii clauzei de salvgardare. “Am fi unici in Europa in aceasta situatie”, a spus Basescu.

Basescu a mentionat ca acesta apel se alatura scrisorii pe care a adresat-o premierului Tariceanu in 29 noiembrie si in care ii solicita sa aiba in vedere remanierea ministrilor Paul Pacuraru si Tudor Chiuariu. Seful statului a precizat ca nu situatia lui Paul Pacuraru il ingrijoreaza, ci aceea a ministrului Justitiei. Basescu a mentionat ca in orice tara trimiterea ministrului Justitiei in fata procurorilor “confirma un faliment al Justitiei”.

Seful statului a facut un apel la “inteligenta” primului ministru si a spus ca are rabdare pentru ca nu ii este indiferent daca aproba inceperea urmarii penale pentru un fost ministru al Justitiei sau pentru unul in functie. “Week-endul este un sfetnic bun si sunt dispus sa am rabdare daca as sti ca acest lucru se intampla (schimvarea lui Chiuariu - n.r.)”, a afirmat presedintele.

Apelul lui Basescu pare tardiv pentru ca ieri mai multe surse din conducerea PNL au dat ca sigura demisia ministrului Justitiei, RTudor Chiuariu. De altfel, Mediafax a anuntat inca de joi seara, citind surse guvernamentale, faptul ca Tudor Chiuariu i-ar fi trimis premierului Tariceanu o scrisoare prin care il informa ca intentioneaza sa-l demisioneze din cauza esecului adoptarii in Parlament a Ordonantei ANI.

Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe 18 septembrie pe presedintele Romaniei pentru a cere urmarirea penala fata fata de Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, care este acuzat, alaturi de Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei de la vremea respectiva, de abuz in serviciu contra intereselor publice. Cei doi sint suspsectati ca ar fi trecut abuziv o cladire in domeniul privat al statului cu scopul de a acoperi o asociere ilegala a Postei cu un grup de investitori privati.

Intre timp, in PNL a inceput deja lupta pentru desemnarea inlocuitorului lui Chiuariu. Desi multi dintre liderii PNL o vedea aseara pe Norica Nicolai cu cele mai multe sanse sa preia portofoliul Justitiei, unii dintre apropiatii lui Tariceanu au infirmat aceasta ipoteza. “Nu cred ca Norica va prinde nici trenul asta”, ne-a declarat unul dintre colaboratorii apropiati ai presedintelui PNL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.