Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ieri ca a infirmat solutia de incepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 90 pentru faptele din 13 iunie si ca nu este dispusa sa acopere "erori din activitatea procurorului", informeaza NewsIn.

"Vreau sa va spun foarte clar care au fost ratiunile actului de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu. Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decat atunci cand instantele de judecata vor pronunta hotarari de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa niciun moment sa acopar erori in activitatea procurorilor. Vreau sa spun adevarul indiferent daca acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu", a declarat Kovesi.

Kovesi a precizat ca infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamna sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmand sa continue.

"Urmarirea penala a fost inceputa de procurorul Dan Voinea, desi acesta nu era legal investit sa faca urmarire penala in cauza. In momentul in care solutia in acest dosar a fost infirmata, cauza nu a fost repartizata procurorului Dan Voinea", a mai declarat Kovesi.

Ion Iliescu este in continuare anchetat in dosarul mineriadei '90, aflat in lucru la Sectia l de Urmarire Penala si Criminalistica, unde a fost transferat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot acheta civili. In aceasta cauza, aparatorul fostului presedinte Ion Iliescu, avocatul Ion Neagu, a formulat o plangere impotriva rezolutiei din 2007, de incepere a urmaririi penale a clientului sau.

In prezent, plangerea este analizata de conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si va fi solutionata in termenul legal de 20 zile, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.