Institutiile cele mai corupte raman in continuare partidele politice si Parlamentul cu 3,9 puncte, justitia cu 3,8 puncte, politia si sistemul de sanatate cu 3,7 puncte, arata Barometrul global al coruptiei pe 2007 realizat de Transparency International (TI) si dat ieri publicitatii.

In valoare absoluta insa, punctajul obtinut de institutiile mentionate este mai mic decat cel de anul trecut, cu exceptia politiei, unde s-a inregistrat o crestere cu 0,1 puncte. Scara de notare este de la 1 la 5, 1 insemnand deloc corupt si 5 insemand total corupt, informeaza NewsIn.

Reprezentantii Transparency International (TI) de la Bucuresti sustin ca la mai putin de 1 an de la aderare, jumatate din publicul din Romania continua sa perceapa eforturile guvernantilor in lupta anticoruptie ca fiind ineficiente. Rezultatul indica, alaturi de Indicele de Perceptie a Coruptiei potrivit caruia Romania obtine 3,7 puncte in privinta coruptiei percepute in randul oficialilor si politicienilor, credibilitatea scazuta a reformelor anticoruptie si ridica serioase semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea lor in timp.

Potrivit TI ingrijoratoare este si perceptia publicului cu privire la coruptia din mediul de afaceri, mass-media si societatea civila, toate cele trei continuand sa inregistreze valori ridicate. Scandalurile care au marcat agenda publica in acest an au dus la deteriorarea imaginii atat a institutiilor publice, cat si a entitatilor din sfera privata, alterand increderea cetatenilor in potentialul actiunilor lor ca urmare a politizarii discursului anticoruptie si a suspiciunilor de partizanat in derularea activitatilor.

Totodata rezultatele oferite de Barometru arata ca atat serviciile de utilitati publice cat si cele de eliberare documente au obtinut anul acesta punctaje mai mari decat cele de anul trecut, respectiv 2.4 puncte si 2.9 puncte, informeaza NewsIn.

Transparency Inernational Romania atrage atentia ca eforturile anticoruptie trebuie concentrate in directia reformarii reale a sistemului administrativ, cata vreme perceptia cetateanului asupra coruptiei are la baza in mare masura si experientele personale in relatia directa cu institutiile statului.

Potrivit TI se impune responsabilizarea deopotriva atat a sectorului public cat si a celui privat, astfel incat institutiile publice sa isi poata indeplini competentele in conditii de integritate si in afara oricaror presiuni sau imixtiuni.

In concluzie, TI-Romania solicita autoritatilor de la Bucuresti sa isi concentreze eforturile in vederea asigurarii credibilitatii, eficientei si sustenabilitatii reformelor anticoruptie, mentinandu-le in afara intereselor politice, abordand cu precadere nivelele decizionale ale administratiei publice, indiferent de palier, si creand astfel premisele pentru dezvoltarea unui sistem public corect, echitabil si transparent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.