Autoritatile tac malc in fata dezvaluirilor din ZIUA si Jurnalul National privind infiintarea in 1998 a unui grup de politie politica despre care nu exista nici un indiciu ca s-ar fi desfiintat

In data de 6 iulie 2007, ziarul ZIUA a publicat in premiera un protocol incheiat in decembrie 1998 intre Ministerele Justitiei, Internelor, SRI, SIE, Ministerul Public si cel al Finantelor, prin care s-au pus bazele unei grupari de politie politica - intitulata pompos Grupul Operativ Central (GOC). Ulterior, in 2000, s-a emis si un plan de masuri al GOC (vezi facsimil). Acest grup ultra-secret, infiintat in timpul regimului Constantinescu, a fost puternic finantat pentru a fi folosit in scopul declarat al combaterii criminalitatii organizate si coruptiei.

In grup au fost capacitati numerosi ofiteri ai serviciilor secrete si magistrati (unii inrolati in ascuns in anumite servicii secrete) cu misiunea de a realiza "trimestrial sau la ordin", in mod legendat (n.red - sub acoperire) supravegherea, filajul, "surprinderea si inregistrarea audio video a conduitei functionarului public in exercitiul functiunii". Conform protocolului publicat de ZIUA, "pentru asigurarea dovedirii faptelor si a inregistrarii probelor vor fi utilizate, cu autorizarea procurorului, mijloace tehnice de fixare si interceptare a comunicatiilor, din dosarea UM 0962 sau atrase de la SRI si SIE, se vor realiza legende, jocuri si combinatii operative, efectuarea de acte premergatoare si luarea de masuri procedurale. Aceste activitati se vor desfasura cu caracter de continuitate pe tot parcursul anului 2000 si vor fi analizate lunar la sediul Grupului Operativ Central de reprezentantii institutiilor implicate in actiune".

Acest protocol a insemnat in practica oficializarea politiei secrete, prin care oricine, de la ministru, parlamentar, magistrat, politist sau functionar de orice rang sa poata fi filat, si ascultat, in "scop preventiv", informatiile astfel obtinute putand fi apoi folosite pentru santaj, intimidare sau discreditare.

Grupul nu s-a desfiintat

Alaturi de ziarul ZIUA, si "Jurnalul National" a continuat cu dezvaluiri pe acelasi subiect, ultima ancheta fiind publicata chiar ieri, insa institutiile statului - ministerele enumerate si serviciile secrete implicate - nu au avut nici o reactie, fapt ce demonstreaza ca acest grup operativ functioneaza in continuare in mare secret. Faptul ca nici o institutie nu a declarat ca protocolul din 1998 a fost anulat, dovedeste ca respectivul grup functioneaza mai departe, luand decizia filarii si interceptarii mai-marilor zilei, fara mandat judecatoresc, conform celor stipulate in clauzele sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.