Mihai Razvan Ungureanu a fost validat ieri de Parlament in functia de director al SIE. Tanarul penelist a obtinut o larga majoritate in favoarea candidaturii sale, respectiv 295 de voturi pentru si 23 de voturi impotriva, dintr-un total de 318 voturi valabil exprimate.

Potrivit legii, Ungureanu a fost ales prin vot secret, cu buletine, pentru validarea sa in functie fiind necesare 50% plus unu din voturile parlamentarilor prezenti. Anterior exprimarii votului, presedintele Senatului anuntase ca pentru numirea directorului SIE sunt necesare 225 de voturi pentru.

Parlamentarii din comisiile SIE si de aparare au votat ieri in unanimitate nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru postul de director al Serviciului de Informatii Externe, fostul ministru declarand ca votul il obliga, iar politica externa a Romaniei are nevoie de energie.

Anterior, PSD anuntase public ca nu-l va vota pe Ungureanu pana cand nu va fi adoptat pachetul legilor sigurantei nationale, iar liberalii au avut indoieli la aflarea vestii privind nominalizarea facuta de catre Traian Basescu, insa tensiunile au fost depasite.

Postul de sef al SIE a ramas vacant dupa ce Claudiu Saftoiu a demisionat in luna martie. Saftoiu, fostul director al SIE, a demisionat in luna martie in plin proces de suspendare a presedintelui Basescu si in contextul in care acesta ar fi dezvaluit comisiei "Voiculescu" informatii ca serviciul ar beneficia autonom de SRI de capacitati de interceptare. Saftoiu a motivat apoi ca informatiile sale in fata comisiei au fost facute in necunostinta de cauza.

Din martie, serviciul este condus interimar de adjunctul Silviu Predoiu, iar seful statului declara in urma cu cateva luni, ca nu va numi un nou director pana cand Parlamentul nu va finaliza pachetul de legi al sigurantei nationale, aflat momentan la Senat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.