In Raportul pe 2007, Uniunea Sindicala MediaSind identifica drept cauze principale presiunile politice si economice, lipsa deconspirarii jurnalistilor colaboratori si neaplicarea normelor contractului colectiv de munca
Raportul pe anul 2007 al Uniunii Sindicale MediaSind - intitulat "Pentru un jurnalism de calitate in Romania" - face o radiografie precisa a situatiei actuale a presei din Romania, ajungand la concluzia ca situatia presei din Romania s-a agravat in ultima perioada. Printre principalele cauze ale acestei situatii MediaSind enumera: presiunile politice si economice, lipsa deconspirarii jurnalistilor colaboratori cu fosta Securitate, neaplicarea normelor contractului colectiv de munca.

Agravarea starii generale

Raportul MediaSind precizeaza: "In perioada analizata de prezentul Raport, constatam agravarea starii generale a mass-media din Romania, care a ajuns sa se confrunte in acest moment cu pericolul unei crize de credibilitate din ce in ce mai accentuata. Astfel, in locul unei reforme reale a presei din tara noastra, MediaSind atentioneaza asupra: absentei unui mediu propice pentru un jurnalism profesionist, lipsei recunoasterii celor care practica aceasta meserie printr-o legitimatie de jurnalist unica la nivel national, tabloidizarii excesive a presei, influentei nefaste a politicii asupra obiectivitatii si neutralitatii stirilor si chiar a lipsei unei strategii nationale pentru domeniul mass-media. Diversi demnitari din diferite partide politice detin actiuni la grupuri de presa, iar grupari politice continua sa influenteze administratia societatilor publice de radio si televiziune. Exista si un sector privat in presa, care se dezvolta tot mai mult, dar este condus de grupuri economice prea putin interesate de jurnalismul de calitate si de respectarea drepturilor angajatilor, asa cum sunt ele stipulate in Contractul Colectiv de Munca la nivelul presei. Iata de ce si Raportul anual Freedom House, privind libertatea presei in lume, acorda Romaniei statutul de tara cu o presa partial libera pentru perioada 2005 - 2006".

Cazul Basescu

Presiunile asupra presei venite din partea clasei politice sunt prezentate astfel: "Atacurile clasei politice asupra presei s-au inmultit ingrijorator in ultimul an, luand diverse forme, de la deciziile aberante ale Curtii Constitutionale privind reincriminarea insultei si calomniei, refuzul partidelor de a depolitiza cele doua institutii publice de radio si televiziune, pana la intimidarea jurnalistilor prin arestari, dosare penale, chemari in judecata si chiar agresiuni fizice. MediaSind a condamnat, in data de 20 mai 2007, gestul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a jigni un jurnalist in timp ce acesta isi exercita in mod legal profesia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.