Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu este in atentia DNA pentru o operatiune prin care, cu ajutorul MAE, a dat 22 de miliarde de lei vechi de la buget unor apropiati

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a fost reclamat la DNA pentru ilegalitatea unor achizitii publice facute an de an cu pretextul promovarii imaginii Romaniei. 22,1 miliarde lei vechi de la bugetul de stat au fost cheltuiti in 2005 de apropiatii lui Iorgulescu pentru 10.000 de pachete destinate, chipurile, personalului diplomatic din UE cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Ministerul Afacerilor Externe a transmis presei, in 16 martie 2006, prin directorul de comunicare Corina Vintan, faptul ca sase TIR-uri si un microbuz inchiriate pentru transportul celor 10.000 de pachete in toata Uniunea Europeana au plecat in zilele de 19 si 20 noiembrie 2005.

Aceleasi pachete au fost "receptionate" in institutia condusa de Iorgulescu in zilele de 6 si 14 decembrie 2005. Receptia facuta nu de comisia care "negociase" pentru cele 10.000 de pachete, ci de un simplu si onest magazioner. Acesta a recunoscut ca nu a vazut niciodata cele 10.000 de pachete, care, de altfel, nici nu aveau cum sa incapa ca volum in sediul MCC. Surse demne de incredere din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ne-au vorbit despre "prima de muraturi" pe care Guvernul Tariceanu a dat-o oamenilor de incredere din MCC si MAE sub pretextul promovarii imaginii Romaniei de Ziua Nationala. Acest caz depaseste in complexitate celebrul caz Costea cu "Eterna si fascinanta Romanie". Cele 22,1 miliarde de lei au fost incredintate pentru cheltuire unor oameni fideli lui Adrian Iorgulescu, unor institutii subordonate MCC - Centrul National al Cinematografiei, CNI Coresi, precum si unei firme din anturajul ministrului Culturii, Star Media Music.

Denunt la DNA, sesizare la Curtea de Conturi

Consilierul MCC, Marius Marian Solea, muzicianul Florin Chilian si realizatorul tv George Mihalcea au facut pe 14 noiembrie 2007 o plangere la DNA inregistrata cu nr. 8250. Sunt denuntate ilegalitatile comise de catre MCC in frunte cu ministrul Adrian Iorgulescu si modalitatile prin care zeci de miliarde de lei vechi au fost si sunt cheltuite sub generosul pretext al promovarii imaginii Romaniei in Uniunea Europeana de Ziua Nationala. Plangerea la DNA vine dupa ce consilierul Solea a sesizat in prealabil si Curtea de Conturi pe 27 septembrie 2007, sesizarea cu nr. 51357. Curtea de Conturi a analizat si verificat aspectele semnalate de Solea, urmand ca in zilele urmatoare sa solutioneze aceasta speta printr-un raport. Conform denuntului facut la DNA, Adrian Iorgulescu si-a imbogatit intr-un mod dubios institutiile subordonate si pe cei care i-au fost si ii sunt fideli la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, locul de intoarcere al ministrului PNL. MCC nu a respectat procedurile legale cu privire la achizitiile publice, facand false inregistrari ale documentelor justificative.

17 miliarde pentru un bun prieten

La sfarsitul anului 2005, MCC a facut o achizitie publica, anuntand ca temei legal al acesteia Ordonanta nr. 60 din 2001, cu modificarile si completarile ulterioare. 22 de miliarde de lei vechi, provenind dintr-un fond special, aflat la dispozitia primului ministru, au fost destinate, prin HG nr. 1338 din 03. 11. 2005, promovarii imaginii Romaniei de Ziua Nationala. In Ordinul nr. 2371 din 15.11.2005, semnat de Adrian Iorgulescu, HG nr.1338 este deturnata ca enunt pentru ca la art.1 al Ordinului MCC se scrie despre o "eficienta reprezentare a MCC in planul relatiilor internationale", nicidecum despre obiectivul initial al Guvernului. In viziuna lui Iorgulescu, activitatea MCC este sinonima cu Romania, viziune ce nu comporta alte comentarii. Fara sa faca nici un anunt public si nici un studiu de piata despre aparitiile editoriale pe format clasic sau electronic ce pot promova Romania, MCC a hotarat discretionar sa imparta banii unor subalterni sau unor amici ai lui Adrian Iorgulescu. Nu exista nici un criteriu logic, de evaluare si selectie care sa demonstreze de ce au fost preferati numai oamenii lui Iorgulescu si institutiile subordante acestuia. Astfel, lui Mihai Cosma, fiul presedintelui UCMR, institutie condusa prin intermediari de Adrian Iorgulescu, i-a fost achizitonata o carte, "George Enescu - Destinul unui geniu" in 7.925 de exemplare. Achizitia cartii baronului de la UCMR s-a facut prin intermediul unei firme, Star Media Music, condusa de textierul Eugen Rotaru. Acesta a fost "creierul" afacerilor pe care Iorgulescu le-a facut prin intermediul UCMR, pe vremea cand era presedintele institutiei, cu magazinul Muzica si cu proprietatile imobiliare din Palatul Cantacuzino si din str. Ion Campineanu, despre care ziarul nostru a scris pe larg. Firmei lui Rotaru i-a revenit suma de 17,305 miliarde lei vechi, adica aproape dublu fata de suma pe care MCC a repartizat-o, anual, unui intreg program de achizitii de carte si reviste pentru 42 de biblioteci. Doua institutii subordonate MCC, Centrul National al Cinematografiei si CNI Coresi (secretarul general al MCC, Virgil Stefan Nitulescu, face parte din consiliul de administratie, fiind remunerat de catre Coresi) au primit 696,96 de milioane de lei vechi si, respectiv, 598 milioane de lei vechi. "Noi" Media Print a primit 3,352 miliarde lei vechi.

Programul "Prima de muraturi", fara acte

MCC a inregistrat mai multe documente "justificative" intr-un mod abracadabrant, doar-doar sa iasa pe hartie finalizarea programului "prima de muraturi", asa cum circula in argoul de la Ministerul Afacerilor Externe.

Desi MCC a invocat negocierea cu sursa unica, nu exista dovezi ca a facut un studiu de piata, conform legii, din care sa rezulte ca produsele culturale puteau fi achizitionate si de la alti furnizori care opereaza pe piata romaneasca. Mai mult, surse ZIUA au dezvaluit ca ar fi existat "o celula de lucru" a celor doua ministere care a hotarat de dinainte ce si de la cine sa fie achizitionat, desfasurarea ulterioara a evenimentelor devenind pura formalitate. MCC a facut Comanda 9146 din 2 noiembrie 2005 Editurii "Noi Media Print" prin care solicita mai multe materiale de promovare pe suport clasic si electronic, fireste in mai multe limbi pentru UE. Tot pe 2 noiembrie 2005, MCC a comandat produse culturale Centrului National al Cinematografiei. La o zi ulterioara acestor comenzi, ilegal, MCC a emis Nota de fundamentare 1856 pentru achizitia produselor. In 14 noiembrie 2005, a aparut Comanda nr. 1728 catre Compania Nationala a Imprimeriilor "Coresi" S. A. Toate documentele identificate mai sus au fost emise inainte de emiterea Ordinului de ministru pentru formarea comisiei MCC de negociere si receptie a respectivelor produse. Acest Ordin are numarul 2371 din 15 noiembrie 2007.

Procesul Verbal al Comisiei de negociere cu "Noi media print" este din data de 4 noiembrie 2005, dupa comanda din 2 noiembrie 2005! In realitate, asa-zisa Comisie MCC nu a negociat niciodata nimic cu nimeni, nu a vazut vreun produs dintre cele trecute pe hartie nici inainte, nici in timpul si nici dupa aceasta negociere si nici nu a receptionat vreodata ceea ce ar fi trebuit sa existe in fapt, nu doar pe hartie, in demersurile unei filiere construite in acest sens in doua ministere, MCC si MAE. Procesul Verbal de negociere cu Centru National al Cinematografiei are numarul 1879 din 9 noiembrie 2007, adica tot inainte de a fi emis Ordinul de constituire a Comisiei. Procesul Verbal de negociere cu S.C. Star Media Music SRL este din 16 noiembrie 2007, nr. 1920. La aceeasi data se regaseste si Procesul Verbal de negociere cu CNI "Coresi", numai ca numarul de inregistrare nu mai exista deloc. Monitorul Oficial a atestat transferul celor peste 22 de miliarde de lei vechi abia pe 3 noiembrie 2005, Hotararea de Guvern producand efecte abia din 8 noiembrie 2005. Asa-zisa negociere a inceput fara fondurile necesare Programului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.