Zeci de personalitati publice, preoti si sute de credinciosi sint asteptati astazi la slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat noii Catedrale a Mintuirii Neamului, pe terenul situat in Calea 13 Septembrie, intre Ministerul Apararii Nationale si Parlamentul Romaniei.
Slujba va fi oficiata, incepind cu ora 10.00, de Patriarhul Daniel al Romaniei. Intre timp, cele 400 de milioane de euro estimati de Patriarhie a fi investiti pentru ridicarea noului lacas de cult au stirnit nedumerirea si scepticismul chiar si in rindul personalitatilor romanesti care sustin ideea BOR. In plus, acestea atrag atentia si asupra dimensiunilor “omenesti” pe care ar trebui sa le aiba viitoarea Catedrala Patriarhala. De cealalta parte, tabara celor care se opun Catedralei sustine ca aceasta nu face altceva decit sa concureze prin megalomanie Casa Poporului si ca banii ar fi putut fi folositi pentru scopuri umanitare sau pentru ridicarea citorva mii de biserici in intreaga tara.

Pro

Razvan Theodorescu, academician

„O biserica noua si moderna pentru Patriarhie este necesara, insa in nici un caz ceva urias, asa cum prevedea proiectul initial. Ceva la o scara omeneasca. Sint pentru o noua cladire, deoarece cea din Dealul Patriarhiei nu mai corespunde zilelor noastre, dar trebuie vegheat asupra proportiilor. Sper ca nu ne vom trezi cu un Marriott al ortodoxiei. Am incredere ca noul Patriarh va judeca cu intelepciune, iar noua constructie va fi facuta intr-un stil modern. O spun cu regret, locul in care se va ridica aceasta Catedrala este unul nefericit; singurul loc potrivit, in opinia mea, era Parcul Carol.“

Teodor Baconsky, diplomat

„M-am numarat printre cei care sustin ca o capitala europeana merita o catedrala menita sa-i ofere un centru simbolic, mai ales in desertul 'post-atomic>> mostenit din comunism. Desi locatia fixata, dupa cunoscutele schimbari de parcurs, nu e deloc fericita, consideram ca o asemenea catedrala trebuie ridicata pe baza unui concurs de proiecte netrucat. Acum insa, aflind de devizul estimativ al constructiei, care se apropie de 1% din PIB, proiectul capata subit un suparator aer faraonic, neoceausist. Depinde de unde s-ar lua acesti bani. De pilda, cele 700 de milioane de euro acopera ansamblul politicii externe a Romaniei pe mai multi ani succesivi. Daca ii traducem, populist sau umanitar, in 'spitale, gradinite, scoli, case de batrini>> sau chiar 'biserici de cartier>>, socul emotional e si mai grav. Pe scurt, sa se faca, pentru a mai purifica Bucurestiul infect al secolului XXI, dar cu fonduri mai decente, apropiate de faza economica in care ne gasim.“

Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane

„In principiu, sint de acord cu ridicarea acestei Catedrale. Fireste, trebuie sa tinem cont si de costuri, dar si de faptul ca in Romania exista si alte culte care s-ar putea sa aiba aceleasi pretentii.“

Dan Puric, actor

„Am mai spus-o pina acum: sint de acord cu aceasta Catedrala. 400 de milioane de euro nu inseamna nimic la cit s-a furat in Romania. Catedrala va ramine in istorie, ea cristalizeaza credinta si ofera identitate. Investitiile in cultura au efecte latente. S-ar putea sa dea roade peste 40-50 de ani. Este un metabolism al investitiei.“
Contra

Mircea Dinescu, poet

„Imi pare rau ca trebuie sa ma autocitez, dar intr-o poezie publicata in volumul 'Exil pe o boaba de piper>>, intitulata chiar asa, spuneam:

'Si loc de odihna alege-ti piperul / sa-i poti saluta daca nu ti-o fi greu / pe cei ce pun sticla betonul si fierul / in spatiul din care-a fugit Dumnezeu.>>

Din pacate, cei din Dealul Patriarhiei isi inchipuie ca termopanele au ajuns sa fie preferate chirpiciului de catre Duhul Sfint. Trufia nu are nici o legatura cu Dumnezeu. Punind intr-un taler aceasta Catedrala a neamului, care aduce a Casa Poporului lui Ceausescu, iar pe de alta parte o mie de spitale, o mie de case de batrini, mi-e teama ca balanta va inclina in favoarea talerului din urma.“


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.