Constantin Balaceanu-Stolnici, sub numele de cod "Laurentiu", ar fi furnizat Securitatii planurile casei lui Vlad Georgescu, directorul postului de radio Europa Libera din anii '80 si ar fi fost astfel complice la presupusa asasinare a acestuia, sustine "Cotidianul" in editia de astazi.

In octombrie 1984, un raport al sursei "Laurentiu", care se intalnise la Munchen cu Vlad Georgescu, cuprinde o schema a apartamentului acestuia, sustine istoricul Mihai Pelin in "Operatiunile Melita si Eterul", reeditat recent la Editura Compania si citat de ziar.

Informatia, la care se adauga marturiile colegilor lui Vlad Georgescu de la Europa Libera, "contureaza ipoteza ca seniorul liberal (Constantin Balaceanu-Stolnici, identificat de CNSAS ca fiind sursa "Laurentiu" - n.r.) a fost unul dintre cei care au participat activ la planul de masuri al Securitatii care il viza pe Vlad Georgescu, director la Europa Libera intre 1983 si 1988".

"Fostii jurnalisti de la Europa Libera considera ca informatori precum 'Laurentiu' au avut un rol esential in lichidarea a trei dintre colegii lor", scrie "Cotidianul".

"Noel Bernard, cel care a condus postul de radio doua decenii, a murit in decembrie 1981 in urma unui cancer la plamani. Emil Georgescu, principalul redactor la inceputul anilor '80, cel care prezenta emisiunea zilnica 'Actualitatea romaneasca', a fost tinta unui atentat in 1981, insa, desi a fost injunghiat de 27 de ori, a supravietuit pana in 1985, cand a murit tot de cancer. Vlad Georgescu a murit in noiembrie 1988, in urma unui cancer cerebral, cu evolutie rapida, dupa ce transmisese in serial 'Orizonturile rosii', cartea pe care Ion Mihai Pacepa, fostul sef al DIE, o publicase peste Ocean.

"Daca se dovedeste ca, de exemplu, in cazul lui Vlad Georgescu a fost vorba de crima, atunci Constantin Balaceanu-Stolnici, care sub numele de 'Laurentiu' se pare ca a oferit planul casei sale, este pasibil de a fi suspectat pentru complicitate", considera N.C. Munteanu, citat de "Cotidianul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.