Basescu si partidele au recurs la tactica folosita de PDSR in 1996: intoxicarea electoratului cu mesaje telefonice
Campania electorala pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul propus de Traian Basescu, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, s-a derulat, si de aceasta data, prin intermediul telefoanelor si sms-urilor mai mult sau mai putin "otravite". Metoda a adus aminte de tactica folosita de PSDR in alegerile din 1996. Aproape toate partidele au recurs la aceasta metoda, insa cea mai agresiva a fost cea a lui Traian Basescu si a Partidului Democrat.

Daca celelalte partide s-au rezumat in cea mai mare proportie la sms-uri, Basescu si sustinatorii sai au plusat in campanie, sunand romanii prin intermediul unui robot telefonic. Presedintele a sunat multi romani pe telefonul fix, iar prin intermediul unui mesaj inregistrat le cerea sa vina la referendumul initiat de el. Anca Boagiu, vicepresedintele PD, a pus si ea umarul la sprijinirea referendumului initiat de Basescu, prin intermediul unui mesaj in care se solicita participarea la vot. Iar robotul Partidului Democrat suna si cerea vot pentru europarlamentare. Nici Partidul Liberal Democrat, condus de Theodor Stolojan, nu a facut exceptie, lansand atacuri prin intermediul mesajelor scrise, la adresa Partidului National Liberal si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Si liberalii au fost acuzati de catre democrati ca duc o campanie electorala subliminala, prin transmiterea unor sms-uri electorale catre ieseni. De asemenea, nici Partidul Social Democrat nu a facut nota discordanta. Unii reprezentanti ai partidului din teritoriu au apelat la metoda sms-urilor pentru a convinge cetatenii sa mearga la vot si sa voteze candidatii social-democrati la europarlamentare. "O Romanie puternica nu poate exista fara suportul PSD", se spunea intr-un astfel de mesaj.

Robotul presedintelui

Traian Basescu a sunat si a cerut sa fie sunat. Mai multi cititori ne-au declarat ca au fost deranjati atat de sms-urile primite de la mai multe partide, dar ca cel mai stresant a fost robotul electoral al presedintelui. "Nu este placut sa primesti toata ziua mesaje scrise. De la mai multe partide, nu doar de la unul. Unele decente, unele cu injuraturi care nu se pot reproduce la adresa adversarilor politici. Insa sa-ti sune telefonul seara cu un mesaj electoral poate fi deranjant. Mi s-a intamplat si mie. Era in jur de ora noua seara. Obosita dupa o zi de munca, incercam sa ma relaxez, uitandu-ma la televizor. La un moment dat a sunat telefonul. Ridic receptorul si aud o voce. Era un robot pe care se inregistrase presedintele Basescu. Sincer, chiar m-a deranjat. Nu are nici o legatura daca sunt un simpatizant sau nu al lui Traian Basescu. Ideea in sine e deranjanta. Inteleg ca era campanie electorala, inteleg ca fiecare partid trebuie sa-si faca reclama. Dar acest lucru poate fi facut prin afise, fluturasi, spoturi publicitare. Insa in momentul cand sunt sunata acasa, la o ora nu tocmai potrivita, chiar e deranjant. Si in nici un caz nu mi se pare cea mai potrivita strategie. Daca omul e nehotarat si il mai si stresezi seara cu telefoane, s-ar putea sa voteze invers decat ar dori robotul", a declarat una din persoanele care a fost sunata de presedinte. Traian Basescu a cerut si sa fie sunat. Astfel, contra unui tarif ce variaza de la retea la retea, cetatenii puteau auzi, sunand la un numar de telefon, direct de la presedinte, ce este votul uninominal. "Vreau sa-ti vorbesc tie pentru ca pe tine te simt aproape", il puteau auzi romanii pe Traian Basescu spunand. Reprezentantii Romtelecom au declarat ca nu au incheiat vreun contract si nu au avut nici un fel de colaborare cu vreunul din partidele politice, pentru ca acestea sa-si faca campanie prin intermediul telefoanelor. De asemenea, reprezentantii Romtelecom au spus ca nu au cunostinta de o asemenea practica electorala.

Elodia, folosita in campanie

Un mesaj critic la adresa PD si a lui Traian Basescu suna astfel: "In tara lui Eminescu, cu PD-ul vom vota, cand n-o sa mai bea Basescu si se-ntoarce Elodia".
Pentru un alt mesaj, democratii i-au acuzat pe liberali ca duc o campanie electorala subliminala, prin transmiterea unor sms-uri electorale catre ieseni. "Iasul este mai puternic, mai mandru si mai apreciat de restul tarii. Fii european! Alege Iasul puternic! Voteaza pentru Europa!" se spune in sms-ul primit de mai multi ieseni. Mesajul nu continea explicit indemnul "Votati PNL". Iar in mesajul electoral al PNL se spunea: "Fii atent la ce urmeaza, Romania promoveaza, stii ca PNL conteaza, mergi la urna si-l voteaza!. Citeste si da mai departe!". La randul sau, PNL Iasi a sesizat faptul ca de pe un numar de telefon s-au trimis catre electorat mesaje care contin lozinci anti-Tariceanu si pro-Stolojan, precum si informatii despre pozitia pe buletinele de vot a candidatilor PLD. Intr-o sesizare formulata de deputatul liberal Relu Fenechiu, presedinte al PNL Iasi, catre Biroul Electoral Judetean Iasi se arata: "Partidul National Liberal, filiala teritoriala Iasi, va sesizam in legatura cu incalcarea articolului 55 alin 1 si a articolului 97, litera r a legii 373 din 2004. Au existat sesizari ca de pe numarul de telefon 0788/108193 s-au transmis in cursul zilei de astazi urmatoarele mesaje: "Pozitia 12, pagina 5/ PLD cauta aici / Mergi la vot cu Stolojan / Ca sa fii European?, "Tariceanu cu ai lui / cascadorii rasului/ Numai neamuri si cumnati/ Cu palinca si carnati / EU VOTEZ CU STOLOJAN/ Om cinstit, European", fapt care contravine interdictiei de continuare a campaniei electorale. Va rugam sa sesizati organele abilitate in vederea identificarii si sanctionarii celor raspunzatori de incalcarea prevederilor legale".

Anca Boagiu pe fir

Anca Boagiu a decis sa intre peste convorbirile telefonice ale multor persoane. Mai multi cititori au reclamat faptul ca in momentul in care au ridicat receptorul telefonului, incercand sa formeze un numar, acest lucru a fost imposibil.

In schimb, au avut surpriza sa constate ca in receptorul telefonului se aude o inregistrare cu o voce care se recomanda Anca Boagiu. Potrivit declaratiilor unuia dintre cei care au avut surpriza sa constate ca nu pot efectua un apel de la propriul post telefonic, vocea Ancai Boagiu era redata de un robot. "In momentul in care am ridicat receptorul pentru a forma un numar, am fost intrerupt de un robot. Mesajul anunta ca urmeaza sa vorbeasca Anca Boagiu. Daca doream sa ascult mesajul, trebuia sa apas pe tasta 1, daca nu sa inchid. Am inchis", povesteste persoana care nu a putut vorbi de la propriul telefon fix din cauza vicepresedintelui PD. Dupa aproximativ un minut, a incercat din nou sa efectueze apelul telefonic. Insa, in momentul in care a ridicat pentru a doua oara receptorul, Anca Boagiu vorbea. Impiedicand astfel un abonat sa initieze un apel. Emil Boc, presedintele PD, a declarat ca nu are habar de aceasta campanie. "Nu stiu de asa ceva si nu am cunostinta. Nu exista un asemenea program al Partidului Democrat. Nu cred nici ca este o initiativa a Ancai Boagiu, pentru ca ne-ar fi anuntat", a declarat Emil Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.