Comunicatele privind prezenta la vot si numarul persoanelor inscrise pe listele electorale au starnit confuzie, autoritatile dovedindu-se incapabile sa calculeze numarul alegatorilor care au votat .
Indiferent de cat de bine au fost paziti sacii cu voturi, la centralizare au iesit rezultate contradictorii.
Haosul de la referendumul din 19 mai a continuat la alegerile europene si la referendumul pentru votul uninominal. Intre numarul total de alegatori inscrisi la alegerile pentru PE si votantii de la referendum a aparut o diferenta de 28.863 de persoane in documentele BEC. Biroul Electoral a prezentat ultima estimare a prezentei la referendum la 15 minute dupa ce Traian Basescu a anuntat ca cinci milioane de cetateni au participat la plebiscit.

Biroul Electoral Central este campionul gafelor.

Intr-un comunicat din data de 20 noiembrie, institutia spunea ca pentru alegerile europene sunt inscrisi pe listele permanente 18.267.634 de alegatori. In conditii normale, acelasi numar de cetateni ar trebui sa se regaseasca si pe listele pentru referendum. Doar ca ieri, potrivit statisticilor de la ora 17, un comunicat BEC anunta ca, din centralizarea a 99,49 la suta din sectiile de votare, numarul persoanelor inscrise in lista pentru referendum era de 18.296.497 de alegatori. Cu aproape 30.000 de alegatori mai mult. Asta dupa ce la ora 15.00 membrii BEC „pierdusera" peste 200.000 de alegatori.

Ciudateniile nu se opresc aici. La rezultatele partiale ale alegerilor pentru Parlamentul European, BEC gasea la pranz mai multi alegatori decat dimineata. Pe tot parcursul zilei de ieri, rezultatele partiale indicau o suma din ce in ce mai mare de alegatori, pe masura ce se apropia sfarsitul zilei. La ora 7 dimineata, primul rezultat partial la alegeri arata ca "numarul total al alegatorilor potrivit listelor electorale" era de 14.482.319.

Doua ceasuri mai tarziu, la 9, oficialii au comunicat ca "numarul total al alegatorilor potrivit listelor electorale" era de 15.951.259 de cetateni. Pana la ora 17, numarul total de alegatori sarise la 18.224.597 de persoane, in conditiile in care mai ramasesera de centralizat 104 sectii de votare din Bucuresti. Cu alte cuvinte, BEC-ului ii mai lipseau 43.000 de alegatori la europarlamentare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.