Bucurestiul nu ia in calcul eliminarea birului auto de prima inmatriculare, insa ar putea modifica din nou aceasta taxa.
CE a devansat data la care Romania va fi judecata pentru incalcarea legislatiei comunitare prin intermediul taxei auto.

Ministrul Varujan Vosganian spune ca discutiile cu expertii europeni se poarta acum pe chestiuni de natura tehnica.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat la Alba Iulia ca Guvernul nu a luat in calcul, ca optiune, eliminarea taxei de prima inmatriculare, insa va analiza in perioada urmatoare varianta de modificare a acesteia. Vosganian a spus ca Executivul asteapta un raspuns de la Comisia Europeana (CE), precizand ca dupa alegeri va merge personal la Bruxelles pentru discutii cu responsabilii europeni, in urma carora ar urma sa fie luata o decizie cu privire la taxa auto.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului autoturismului, de emisiile poluante si de vechimea masinii. Principalul motiv invocat de autoritati pentru aplicarea taxei auto a fost limitarea importului de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la UE. CE a criticat insa Bucurestiul pentru introducerea taxei si a initiat procedura de infringement, pentru incalcarea legislatiei europene. Din momentul initierii procedurii, in Romania a inceput un "balet" al modificarii reglementarilor privitoare la taxa auto. Comisia a solicitat, intr-o scrisoare de notificare transmisa Guvernului in luna martie, in cadrul procedurii de infringement, modificarea sistemului de taxare, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale UE.

La sfarsitul lunii mai, Ministerul Economiei si Finantelor a transmis CE o noua formula de calcul al taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari in cazul masinilor noi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.