Inca de la 1 ianuarie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate era obligata sa ofere cetatenilor informatiile referitoare la formularul E 112. Incearca sa o faca azi, la 11 luni de la intrarea in vigoare a lui E 112. Si atunci e firesc sa ne intrebam ce alte drepturi mai au asiguratii despre care nu stiu nimic.
Totul a inceput in urma cu trei saptamani, intr-o clinica din Paris. Aici, Daniela Pascovici, mama disperata a unui copil bolnav de cancer cerebral, a venit cu speranta salvarii copilului ei. Spre surprinderea ei, mama copilului afla de la medicii francezi ca toate cheltuielile pe care le-a achitat pentru tratamente pot fi acoperite in baza formularului E 112. Daca nu ar fi avut acest formular, Daniela Pascovici ar fi trebuit sa plateasca 53.000 de euro pe luna. Intr-adevar, de la 1 ianuarie, prin formularul E 112, orice persoana asigurata in sistemul asigurarilor sociale beneficiaza "de servicii medicale cuprinse in pachetul de servicii medicale de baza din tara noastra si care nu pot fi acordate pe teritoriul Romaniei intr-un timp rezonabil fata de starea bolnavului si evolutia probabila a bolii".


ASCUNS. Pana acum trei saptamani nici platitorii asigurarilor de sanatate si nici medicii habar n-aveau de acest formular. Deoarece Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), desi are fonduri pentru campanii de informare, nu a suflat nici un cuvant despre aceasta sansa la care aveam dreptul. Deoarece pe site-urile caselor de asigurari judetene si a municipiului Bucuresti nu era postata nici o informatie referitoare la acest formular. Aceasta este explicatia ca, in 11 luni, E 112 a fost invaluit in mister. Ca sunt 11 case judetene de asigurari care n-au primit nici o solicitare de formular E 112 si ca alte 13 au primit doar cate o solicitare. Ca sunt presedinti de case de asigurari care isi fac un titlu de glorie ca le-au fost solicitate foarte putine asemenea formulare. Cu toata campania de informare declansata in mass-media, reactiile presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, sunt anemice. Abia azi presedintele CNAS si-a programat o intalnire cu presa avand ca subiect formularul E 112. Si tocmai de aceea ii solicitam cateva lamuriri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.