Romanii au taxat, la vot, partidele a trei lideri care practica o politica „mitica”, demna de personajele lui Caragiale: Gigi Becali, C.V. Tudor si Dan Voiculescu. Voturile romanilor au consfintit consolidarea unui trio dominant al scenei politice: PD-PSD-PNL.
Alegerile europarlamentare de ieri au avut un efect de tsunami politic! Cele trei partide au atras aproape 70% din optiunile alegatorilor.

Surpriza zilei a fost oferita de PLD. Infiintat anul trecut, partidul lui Theodor Stolojan a reusit sa depaseasca pragul de 5% la primul test electoral.

Spectaculos este si scorul, insumat, inregistrat de partidele desprinse din fosta Alianta D.A. Impreuna, PD, PNL si PLD totalizeaza 54% din voturi, aproape dublu fata de procentul obtinut in 2004!

UDMR si-a confirmat procentul traditional (in jur de 6%), dar si independentul Laszlo Tokes, rivalul maghiar al UDMR, a reusit sa intre in Parlamentul European (trecand pragul de 2,5%)!

Marile perdante au fost PNG (partidul lui Gigi Becali), PRM (Corneliu Vadim Tudor) si PC (Dan Voiculescu). Votandu-i mult sub asteptarile lor, romanii le-au taxat „miticismul” caricatural, tipic personajelor lui Caragiale. Becali, Vadim si Voiculescu au in comun nationalismul, autocratia si demagogia.

Cei 35 de europarlamentari romani vor avea un mandat scurt, pana in 2009, cand se vor desfasura noi alegeri pentru Parlamentul de la Strasbourg.

Referendum nevalidat. Prezenta scazuta, de 24,8%, la referendumul pentru votul uninominal initiat de presedintele Traian Basescu nu-i da nicio sansa sa fie validat. Dintre cei care au votat, majoritatea zdrobitoare (89,25) s-a pronuntat in favoarea formulei propuse de Basescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.