Cu cinci ore inainte de inchiderea sectiilor de votare, doar 19,61% dintre alegatori isi exercitasera dreptul de vot pentru alegerile europene, o cifra apropiata fiind de asteptat si in cazul referendumului. Potrivit legii, pentru validarea unui referendum este nevoie de prezenta la urne a 50% plus unu din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale.

Vremea de plimbare a crescut absenteismul

Ziua insorita nu i-a determinat pe romani sa iasa din case pentru a-si exercita dreptul de vot. Primele ore ale diminetii au demonstrat de altfel ca autoritatile nu se puteau astepta la o prezenta masiva. La ora 10, doar 3,79% din cei peste 18 milioane de alegatori votasera listele cu eurocandidatii. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, alegatorii din zona rurala s au prezentat insa in numar mai mare la urne fata de locuitorii din zona urbana, 4,72%, respectiv 3,79%.

Acest trend avea de altfel sa se mentina de-a lungul intregii zile. In paralel, la ora 11, media nationala a celor care au bifat si buletinul de vot pentru referendum a fost de 5,43%, la sate inregistrandu-se o prezenta de 6,63%, in timp ce la oras doar de 4,56%. Ora 13 a adus o oarecare inviorare a ritmului de vot: 11,66% din totalul alegatorilor isi exercitasera acest drept, cu o usoara crestere in mediul rural - 13,84%, fata de cel orasenesc - 10,11%.