Referendumul national pentru introducerea votului uninominal are toate sansele sa fie respins din cauza absenteismului masiv inregistrat ieri la urne. Propusa si sustinuta de presedintele Traian Basescu, introducerea sistemului de vot uninominal nu a reusit insa sa-i scoata pe romani din case.
Cu cinci ore inainte de inchiderea sectiilor de votare, doar 19,61% dintre alegatori isi exercitasera dreptul de vot pentru alegerile europene, o cifra apropiata fiind de asteptat si in cazul referendumului. Potrivit legii, pentru validarea unui referendum este nevoie de prezenta la urne a 50% plus unu din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale.

Vremea de plimbare a crescut absenteismul

Ziua insorita nu i-a determinat pe romani sa iasa din case pentru a-si exercita dreptul de vot. Primele ore ale diminetii au demonstrat de altfel ca autoritatile nu se puteau astepta la o prezenta masiva. La ora 10, doar 3,79% din cei peste 18 milioane de alegatori votasera listele cu eurocandidatii. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, alegatorii din zona rurala s au prezentat insa in numar mai mare la urne fata de locuitorii din zona urbana, 4,72%, respectiv 3,79%.

Acest trend avea de altfel sa se mentina de-a lungul intregii zile. In paralel, la ora 11, media nationala a celor care au bifat si buletinul de vot pentru referendum a fost de 5,43%, la sate inregistrandu-se o prezenta de 6,63%, in timp ce la oras doar de 4,56%. Ora 13 a adus o oarecare inviorare a ritmului de vot: 11,66% din totalul alegatorilor isi exercitasera acest drept, cu o usoara crestere in mediul rural - 13,84%, fata de cel orasenesc - 10,11%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.