Exista un risc ridicat ca rezultatul alegerilor de duminica sa fie eronat .Sistemul NET Consulting prezinta grave deficiente care permit ca manipularea sa fie interpretata drept greseala a calculatorului
Alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pe tema votului uninominal, care vor avea loc duminica, 25 noiembrie 2007, pot fi fraudate din cauza unor mari vulnerabilitati ale sistemului de numarare si centralizare a voturilor. Vulnerabilitati recunoscute chiar de catre Autoritatea Electorala Permanenta intr-un material intrat in posesia redactiei ZIUA, pe care il publicam in premiera. Este vorba de perpetuarea metodei de la referendumul din mai 2007 de suspendare a Presedintelui Romaniei, prin mentinerea unui sistem de centralizare a voturilor, cu ajutorul a 180 de scanere, care vor avea misiunea sa transforme cifrele scrise de mana in procesele verbale ale celor 17.560 de sectii de votare, in cifre electronice care se raporteaza la Biroul Electoral Central pentru numaratoarea finala.
Scanerele dau insa multe erori la recunoasterea optica a caracterelor scrise manual, ceea ce face posibil orice rezultat al votului, inclusiv manipularea lui. Autorii eventualelor fraude nu vor risca nimic, deoarece vina va putea fi aruncata pe aparate, in caz ca cineva va depista vreo neconcordanta de numere. Portitele de fraudare existente sunt cu atat mai alarmante cu cat firma care a creat programele de centralizare a voturilor - SC NET Consulting SRL - a primit 250.000 euro pentru "serviciile" sale, in urma unui simulacru de licitatie, la care a participat de una singura. Atribuirea contractului catre NET Consulting SRL s-a facut de catre Institutul National de Statistica (INS), pe baza unei Hotarari de Guvern din februarie 2007 (contrasemnata de ex-ministrul PD al Internelor Vasile Blaga). Atribuirea s-a facut insa cu incalcarea a doua legi in vigoare, care stipuleaza negru pe alb ca doar Autoritatea Nationala Permanenta are dreptul ca organizeze o astfel de licitatie.

NET Consulting nelipsit la alegeri

Softul pentru sistemul de centralizare a voturilor pentru alegerile pentru Parlamentul European (PE), din 25 noiembrie a.c., este asigurat de SC NET Consulting SRL, o firma abonata la contracte cu bani publici, primiti direct sau prin firme asociate, inclusiv de la Administratia prezidentiala. Atribuirea contractului pentru Programul PE 2007 si serviciile de asistenta electorale s-a facut in conditii extrem de dubioase, in urma unui simulacru de licitatie, in care a existat un singur competitor, dupa ce 14 firme care au achizitionat caietul de sarcini au reununtat subit sa se mai prezinte. Normal, licitatia trebuia reluata, pentru a se asigura conditia de concurenta. S-a preferat insa contrariul, poate si datorita faptului ca NET Consulting (al carei actionar majoritar este o firma din Polonia si in care se banuieste ca sunt ascunsi reprezentanti ai unor servicii secrete interne), a fost "vioara intai" si la referendumul din mai 2007, privitor la suspendarea Presedintelui Romaniei, cand a primit pentru aplicatia informatica furnizata 54.000 de euro, plus TVA, de la INS. Aplicatie care va fi folosita si pentru referendumul de duminica, care se va desfasura concomitent cu alegerile pentru PE.

Plangeri penale

La DNA si Parchetul Inaltei Curti s-au depus deja plangeri penale impotriva functionarilor de stat care au pus pe tava NET Consulting SRL cele doua contracte, cel de 54.000 de euro din primavara si cel de 250.000 de euro semnat in toamna acestui an, tot cu INS. Plangerile penale vizeaza posibile acte de coruptie si abuz in serviciu, intrucat in Legea 373/2004 vizand alegerile parlamentarilor se prevede la art. 29, litera r ca doar Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) organizeaza licitatiile in vederea selectionarii programelor de calculator ce vor fi utilizate de Biroul Electoral Central (BEC). Cu toate acestea, contractele de achizitie publica pentru referendumurile din mai a.c. si cel de duminica, care va insoti alegerile pentru PE, au fost perfectate cu INS. Incalcarea Legii 373/2004 s-a facut cu ajutorul unei Hotararii de Guvern nr. 126 din 7.02.2007, contrasemnate de ex-ministrul PD al Internelor Vasile Blaga (omul lui Traian Basescu) care a introdus la art 2, alin 6, urmatorul text: "Cheltuielile privind (...) dotarea cu echipamente si tehnica de calcul, aplicatii informatice si consumabile, necesare efectuarii operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor in statiile de prelucrare organizate la nivelul circumscriptiilor si al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, se asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul National de Statistica". Asa s-a substituit INS autoritatii supreme in materie de alegeri - AEP, cu toate ca oricine stie ca o lege nu poate fi infranta printr-o hotarare de guvern. DNA cerceteaza aceste aspecte in dosarul 1130/2007 al Sectiei I.


Fraude la scanare

Revenind la vulnerabilitatile sistemului informatic pregatit pentru alegerile de duminica, precizam ca exista doua portite de fraudare masiva. Metoda scanerelor si lipsa unui program computerizat care sa impiedice "turismul electoral" (cei care voteaza de mai multe ori, de regula cu autobuzul).
Pentru alegerile de duminica s-a stabilit numarul de 17.560 de sectii de votare in toata tara. Pentru centralizarea voturilor s-au achizitionat in cadrul contractului incheiat cu NET Consulting 180 de scanere si tot atatea computere (PC). Vor exista 41 de Birouri Electorale Judetene (BEJ) carora li se adauga cel din Municipiul Bucuresti. Peste acestea va exista Biroul Electoral Central (BEC), care va aduna rezultatele trimise de BEJ-uri. Pe medie, fiecare BEJ va avea circa 4 - 6 calculatoare si 3 - 4 scanere. Centralizarea voturilor se face pe urmatorul model. La inchiderea urnelor, fiecare sectie de votare va emite un proces-verbal (PV) cu rezultatele voturilor valabil exprimate catre BEJ-ul din regiunea sa geografica. PV-urile vor fi completate cu scris de mana de presedintii sectiilor de votare. PV-urile din cele 17.560 de sectii de vot ajung asadar la cele 42 de BEJ-uri. Fiecare BEJ va scana PV-urile primite, care se vor introduce in calculatorul judetean. Iar scanarea are rolul de a transforma cifrele scrise de mana, in format electronic. Aici intervine softul NET Consulting care asigura ca cifrele scanate sa ajunga, in forma criptata la BEC, unde are loc numaratoarea finala. NET Consulting are si doi "specialisti" prezenti la fiecare BEJ, cu misiune de a controla aplicatia. Evident, cine controleaza aplicatia are si posibilitatea de a o frauda.

Verificare aproape imposibila

ZIUA a intrat in posesia unui material emis de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in care se recunoaste ca actualul sistem informatic electoral nu ofera garantii de exactitate.
Redam fragmente dintr-un studiu intern al AEP, privind conceptia acestei autoritati asupra sistemului electoral national: "sistemul informatic actual preia aceste rapoarte (PV-urile), le citeste cu ajutorul unor scanere conectate la calculator unde sunt recunosocute optic caracterele din aceste rapoarte, datele respective fiind introduse intr-o baza de date. Sistemul efectueaza apoi centralizarea rezultatelor si raportarea acestora. Deoarece procedeul de scanare si recunoastere optica a unor caractere scrise manual pe rapoarte conduce la un procent ridicat de erori, este necesar ca datele din baza de date obtinuta dupa scanare sa fie verificate si corectate de catre operatori la calculator, iar apoi sa fie validate pentru corectitudine de catre o comisie. Acest procedeu consuma timp si forta de munca. Interventia oamenilor in procesul de constituire si validare a bazei de date a alegerilor poate fi oricand acuzata de intentii suspecte, demonstratia corectitudinii procesului fiind posibila numai prin refacerea bazei de date de catre alte colective informatice. De fapt, principala limitare a sistemului informatic actual este aceea ca nu porneste de la sursele datelor (sectiile de votare), ci de la un nivel superior" (n. red. - BEJ-urile). Iata, prin urmare, o recunoastere oficiala a faptului ca metoda scanarii da erori si nu asigura garantii pana nu vor exista computere in fiecare sectie de votare, din cele 17.560. Pe de alta parte, cei care vor fi suspicionati ca au introdus falsuri in baza de date, pot da vina pe scanere ca au "tradus" gresit cifrele. Dar cine credeti ca va sta vreodata sa verifice 17.560 de PV-uri, care contin trei pagini cu zeci de randuri de cifre fiecare!?

Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.