Declaratiile de presa facute de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu (foto), marti seara, la o intalnire cu presa straina, i-au atras critici aspre atat din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cat si din partea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

DE LA CE A PORNIT. Pe scurt, ministrul a spus ca Justitia din Romania, monitorizata cu strictete de UE, sufera de "o stare generala de impunitate" a magistratilor, care "obstructioneaza" reformele si lupta impotriva coruptiei, potrivit Mediafax, care citeaza AFP (n.r. - impunitate inseamna nepedepsirea unui infractor, determinata de anumite imprejurari prevazute de lege).

REPLICILE. CSM a catalogat declaratiile lui Chiuariu drept "exagerate si dovedesc necunoasterea principiilor de functionare a justitiei europene", independenta judecatorilor nefiind o creatie a legislatiei romanesti, ci un principiu afirmat de toate statele UE. "Acuzatia de 'impunitate a magistratilor>> dovedeste ignorarea masurilor adoptate de sectiile CSM, atat ca instante disciplinare, cat si in exercitarea atributiilor de aplicare a unor sanctiuni magistratilor care detin functii de conducere." In ultimul an au fost revocati din functii sapte conducatori de unitate, cazurile altor doi judecatori-sefi de instante fiind pe rolul CSM. Au fost aplicate 34 de sanctiuni disciplinare si in 2006 au fost exclusi din magistratura trei judecatori. Acuzatia adusa CSM "cu privire la pronuntarea unor decizii sub influenta mediului politic are conotatii strict politice, care nu pot fi sustinute", se arata in comunicat. AMR a fost si mai dura, calificand declaratiile ministrului ca "aberatii" care il descalifica. "Culpabilizarea magistratilor pentru degringolada legislativa, care stapaneste inclusiv domeniul luptei impotriva coruptiei, este in vadita contradictie cu masurile care au condus la aparitia OUG 95/2007 si unde judecatorii sunt chemati in curtea Executivului sa dea verdicte in contradictie flagranta cu statutul lor (n.r. - referire la comisia speciala de la Cotroceni)." "Presiunea politicului, acerba cand se aduce atingere intereselor de moment, de grup, urmareste discreditarea magistraturii", sustine AMR, aratand ca "lupta impotriva coruptiei risca sa devina tema de seminar".

CE A MAI SPUS CHIUARIU. "Magistratii confunda prea des independenta cu lipsa responsabilitatilor (...) Pana nu demult existau prea putine garantii pentru independenta justitiei. Acum insa exista o stare generala de impunitate a magistratilor, care, orice ar face, nu risca sa fie exclusi din magistratura", a spus ministrul Chiuariu. Ministrul a justificat si decizia luata de Guvern in octombrie, de desfiintare a Comisiei speciale pentru avizarea/ inceperea actiunilor de cercetare a ministrilor, fosti sau actuali, prin aceea ca seful statului utilizeaza aceasta comisie ca pe un "instrument politic" in disputele cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Guvernul a propus formarea alteia doar din judecatori, care, dupa cum a spus Chiuariu marti, se bucura de "impunitate". "Unii procurori inca sunt obedienti la unele influente, fie ele politice sau economice", a spus Chiuariu in cadrul referirilor la Directia Nationala Anticoruptie. "Nimeni din lume nu are trei institutii diferite ale procuraturii. A avea o singura structura este cea mai buna solutie, dar acest lucru nu este posibil, deoarece Comisia Europeana recomanda sa nu modificam cadrul legal si institutional, a spus ministrul Justitiei, citat de Reuters.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.