Seful statului a cerut modificarea Codului de procedura penala, antepronuntandu-se in mai multe dosare

Discursul presedintelui Traian Basescu din momentul in care a cerut reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala a continut cateva gafe flagrante. In limbajul Dreptului, acestea s-ar numi erori judiciare.

Juristii lui Traian Basescu nu sunt insa la prima abatere. Seful statului a fost acuzat, in noiembrie 2006, de CSM ca a incalcat Constitutia, respectiv principiul separatiei puterilor in stat, prin modul in care juristii presedintiei au motivat gratierea a trei tineri, condamnati pentru detinere si trafic de droguri. "CSM precizeaza ca la solutionarea unor cereri de gratiere nu se poate face o rejudecare a cauzei prin reevaluarea probelor", aratau oficialii CSM.

„Consider ca mai degraba ar fi fost de dorit ca modificarile la Codul de procedura penala sa stabileasca cu acuratete drepturile si garantiile procesuale ale persoanelor vatamate prin savarsirea de infractiuni", a explicat Basescu.

Ce nu a spus presedintele a fost ca, pana acum, doua articole din Legea 356/2006 de modificare a Codului de procedura penala au fost declarate neconstitutionale, astfel ca sute de dosare s-au intors la Parchete pentru refacerea urmaririi penale. In plus, returnarea dosarelor s-a facut si pentru ca se incalca un principiu fundamental: dreptul la aparare.

Romania, condamnata la CEDO

Traian Basescu a criticat dur si faptul ca deputatii au redus perioada de cercetari la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire doar in circumstante exceptionale, aratand ca, prin natura lor, anchetele in dosare de macrocriminalitate economica sau coruptie sunt indelungate. Trebuie spus ca, desi legislatia europeana nu prevede un termen-limita pentru finalizarea unei anchete penale, CEDO a taxat Romania pentru cercetarile care au durat ani de zile. „Tudorache impotriva Romaniei" este unul dintre cele mai cunoscute dosare in care CEDO a decis ca autoritatile au facut ancheta peste limita de timp rezonabila.
Gheorghe Tudorache, fost sef al unei unitati militare din Ploiesti, a fost arestat, in 1998, timp de 54 de zile, pentru fapte de coruptie. In anul 2005, un procuror militar a emis o ordonanta pe numele lui Tudorache de scoatere de sub urmarire penala si a inchis cauza. CEDO a obligat Romania la plata unor daune morale in valoare de 2800 de euro.

Trebuie analizata complexitatea cauzei

Profesorul universitar specializat in drepturile omului Corneliu-Liviu Popescu considera ca, in cazul in care ancheta sau procesul dureaza foarte mult, cel care este vatamat este acuzatul. „Se afla intr-o stare de incertitudine.

Este pus sub acuzare de o autoritate a statului, nu poate sta in aceasta stare ani de zile. Situatia lui incerta, vinovat sau nevinovat, trebuie stabilita in timp optim", ne-a spus profesorul. Acesta ne-a explicat ca judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului nu fixeaza o limita rigida de timp pentru solutionarea unui dosar, in faza de ancheta sau proces.

Se au in vedere complexitatea cauzei, comportamentul autoritatilor, al partilor - daca partile recurg la tertipuri care prelungesc procesul, importanta cauzei pentru cei implicati si alte elemente specifice - daca una din parti este din alta tara, daca sunt multe parti etc.", ne-a spus Corneliu-Liviu Popescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.