Ministrul roman al justitiei a declarat ieri ca eforturile Romaniei de a combate coruptia sint impiedicate de Comisia Europeana, care sprijina DNA

La o intilnire cu ziaristii straini, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a lansat un atac la adresa DNA, informeaza Reuters. Tudor Chiuariu le-a spus reporterilor straini ca prerogativele procuraturii ar trebui sa fie concentrate intr-o singura structura, in loc sa existe trei institutii separate care se ocupa de combaterea coruptiei la nivel inalt. DNA actioneaza impreuna cu Parchetul General si cu Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

Ministrul a spus in trecut ca DNA este ineficienta si a incercat sa-l demita pe oficialul care se ocupa de investigarea coruptiei la nivel inalt. Aceste lucruri au provocat critici din partea opiniei publice si a Bruxelles-ului. Comisia Europeana a cerut Romaniei sa asigure stabilitatea institutionala a organismului anticoruptie si a criticat Guvernul pentru progresele insuficiente in combaterea abuzurilor.

Intrebat daca atitudinea Comisiei impiedica lupta anticoruptie, Chiuariu a spus: „Da. Nicaieri in lume nu exista trei institutii diferite pentru investigare. O singura structura este cea mai buna solutie, dar acest lucru nu este posibil pentru ca membrii Comisiei Europene recomanda sa nu aducem amendamente cadrului juridic sau institutional“.

Guvernul este criticat de observatorii internationali pentru ca stagneaza in ceea ce priveste reforma din sistemul judiciar de cind Romania a aderat la UE. Guvernul a fost laudat initial pentru reformele ample din justitie si institutii, care au dus la aderarea Romaniei, dar certurile politice dintre principalele partide au provocat o stagnare anul acesta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.