Premierul Tariceanu a inminat ieri, personal, primilor 20 de pagubiti titlurile de plata in baza carora vor putea sa-si ia banii ce reprezinta despagubirile pentru proprietatile confiscate de comunisti

Primii beneficiari ai despagubirilor acordate de stat fostilor proprietari carora comunistii le-au confiscat paminturile s-au prezentat marti la Guvern pentru a-si primi in sfirsit drepturile pentru care se zbat de zece ani. In baston, sprijiniti de copii si emotionati, oamenii si-au luat hainele bune si au venit la Bucuresti sa-si ridice banii. Majoritatea batrini, un sfert dintre ei neputindu-se tine pe picioare, au avut nevoie de scaune pentru a rezista discursurilor oficialilor. Au asteptat cu nerabdare momentul in care primul-ministru le-a inminat plicul in care se afla titlul de plata pe care scria numele lor si suma la care au dreptul.

Pentru cel mai in virsta dintre participanti, Ivan Cristache, de 88 de ani, Tariceanu a trebuit sa incalce protocolul si, ca sa-i dea documentul, a trebuit sa se duca la batrinul care nu se putea ridica de pe scaun. Omul a tinut sa mearga la Guvern pentru a lua personal titlul de plata in conditiile in care putea sa o faca si prin reprezentant. Desi bolnav, batrinul a vrut sa-si vada visul cu ochii si pentru asta a facut toate eforturile. Pentru poza de grup, sprijinit de fiica sa, dl Cristache a reusit sa zimbeasca fotografilor si operatorilor tv. „Sint multumit ca, dupa 11 ani de asteptare, statul ma despagubeste“, a spus abia soptit batrinul, fiica sa fiind nevoita sa repete cu voce tare ceea ce tatal incerca sa spuna. Batrinul a avut un teren pe care s-a construit o gradinita si in acest fel nu a mai putut fi despagubit in natura. Pentru a ajunge sa primeasca ceva de la stat dupa atitea zeci de ani, Ivan Cristache a preferat sa opteze pentru bani, si nu pentru actiuni la Fondul Proprietatea. La fel ca el au facut alte 1.747 de persoane, dintre acestia fiind selectati primii 20, prezenti marti la Guvern.

Oamenii s-au aratat multumiti ca eforturile lor din ultimii ani s-au soldat in sfirsit cu un rezultat, dar majoritatea spun ca sumele primite nu sint cele la care ar fi trebuit sa aiba dreptul. „Dupa sapte ani de lupta am primit ceva. Eu aveam un teren in Calarasi pe care s-au construit blocuri. A venit un evaluator, dar am fost nemultumit de suma stabilita, a venit altul si a facut o estimare la pretul pietei. Ce sa zic? Ce sa fac cu 11 miliarde de lei, cu banii astia nici nu iesi din casa“, a spus Mihai Visinescu. El spune ca printre beneficiari exista senzatia ca Fondul Proprietatea este blocat pentru ca se afla sub anumite interese politice si economice. „Important este ca am luat ceva bani, chiar daca este mai putin decit era normal. Eu am avut si teren, si casa in Resita care sint estimate la 1,5 miliarde de lei, dar nu am luat nici jumate“, a mai spus un proaspat despagubit.

Pina in prezent, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis 5.107 titluri de despagubire, in conditiile in care se estimeaza peste 100.000 de persoane indreptatite la despagubiri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.