Rasismul tarilor UE iese la iveala: "Tiganii nu se multumesc doar sa starneasca rasismul in Italia si sa il intareasca in Romania, ci mai intaresc si prostia".

Rasismul si nationalismul par sa se intensifice nu numai in Italia si in Romania, ci si in alte tari europene.

O publicatie italiana ironizeaza demersul Ministerului Roman de Externe de a pune Italia pe lista de atentionari; un saptamanal francez publica la randul sau un comentariu sarcastic referitor la prostia tiganilor.

Peste toate acestea se adauga asaltul hackerilor romani la adresa site-urilor presei italiene, precumsi propunerea de boicotare a produselor "made in Italy" care circula pe internet. Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a declarat intr-un interviu acordat mai multor cotidiene europene ca "Bucurestiul ar fi putut sa faca mai mult pentru a evita sosirile romilor care contribuie la atitudinea antiromaneasca in Italia" si ca este necesar "un angajament comun pentru consolidarea programelor care sa le permita romilor sa ramana in Romania". Politicienii romani, analistii, precum si unele medii de informare au interpretat-o drept o jignire adusa Romaniei, considerandu-se ca "Amato cere autoritatilor de la Bucuresti sa-i tina pe romii romani acasa".

Fostul ministru de Externe Adrian Severin este de parere ca partidele politice din Italia ar trebui sa ceara demisia lui Amato: "Sper ca ambasadorul Italiei la Bucuresti a fost deja chemat la Ministerul roman de Externe". Mai mult, Severin il critica pe ministrul italian de Interne pentru ca, "in mod voit sau nu, sustine ca din 29 de mii de furturi 11 mii sunt comise de romani, uitand insa ca numarul furturilor din Italia este mult mai mare, iar cifra de afaceri a mafiei depaseste 80 de miliarde de euro anual". Senatorul PNL Ilie Stoica, vicepresedinte al Comisiei de aparare, ne-a spus ca "cererea lui Amato de a-i tine pe romi aici nu se poate realiza din punct de vedere legal.

La frontiera nu putem face selectie etnica. si ei sunt cetateni europeni". De aceeasi parere este si senatorul democrat Jan Vraciu, care catalogheaza initiativa lui Amato drept o abordare gresita: "Problema romilor nu e a Romaniei, ci a comunitatii europene". Publicatia italiana Quotidiano Net ironiza ieri initiativa Ministerului de Externe de a trece Italia pe lista de atentionari alaturi de Iran: "Guvernul de la Bucuresti are dreptate. Italia este o tara cu risc, dar nu pentru romanii care vin aici, ci pentru italienii care traiesc in Italia", comentand ca in alte vremuri un astfel de gest, "daca n-ar fi fost de plans, era de ras". Coincidenta sau nu, Ministerul roman de Externe a scos ieri Italia de pe lista de atentionari de calatorie. Ministerul si-a motivat decizia sustinand ca "informatiile respective nu aveau caracter permanent" si ca au fost mentinute la rubrica respectiva "o perioada limitata", in cazul de fata doar trei zile...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.