Dupa ce ambasadorul SUA a criticat Parlamentul pentru o lege care pune piedici justitiei, presedintele liberal al Camerei Deputatilor a rabufnit impotriva americanilor ca pe vremea lui Adrian Nastase

„Domnul ambasador Taubman si-a obtinut postul in urma sponsorizarii campaniei electorale a lui George W. Bush, nu stiu care sint standardele politice si morale si legale din America, dar, in orice caz, in Romania asa ceva ar fi considerat un act de coruptie si un act imoral”. Aceasta declaratie ii apartine presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si reprezinta o reactie extrem de dura la anumite critici pe care ambasadorul SUA le formulase joi la adresa Parlamentului.

Nicholas Taubman a criticat joi, intr-un discurs rostit la ceremonia de inchidere a programului „Consolidarea Societatii Civile din Romania”, modificarile aduse in Parlament Codului penal. „Nu sint avocat si nici judecator. Dar bunul-simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri -, este o lege proasta. Sint destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia”, a declarat diplomatul american, care a atras totodata atentia asupra faptului ca, in cazul Remes, oamenii politici au criticat mai mult ziaristii care au prezentat filmul decit pe oficialul suspectat de coruptie.

Omul trei in stat, Bogdan Olteanu, nu s-a multumit sa-l puna pe Taubman in aceeasi banca cu Remes, ci le-a servit o sapuneala si americanilor care nu respecta drepturile omului: „Ma intreb cum ar reactiona Congresul american daca vreun ambasador european si-ar da cu parerea despre legile adoptate acolo? In calitate de cetatean si oficial american, dl Taubman are tot dreptul sa se pronunte asupra calitatii legilor din SUA. Il invit sa se pronunte asupra modului in care legislatia americana din ultimii ani respecta libertatile fundamentale. In ceea ce priveste legislatia romaneasca, cred ca este cazul ca domnia sa sa se cantoneze in limitele mandatului unui diplomat”.

Declaratia lui Olteanu i-a lasat cu gura cascata si pe unii dintre liberali. Crin Antonescu, seful deputatilor PNL, a declarat joi, pentru NewsIn, ca afirmatiile lui Olteanu reprezinta un exces, de care se delimiteaza, mai ales ca ele nu exprima punctul de vedere al partidului. Crin Antonescu i-a cerut presedintelui Camerei sa aduca dovezi pentru alegatiile pe care le face. La rindul lor, Emil Boc si Theordor Stolojan l-au criticat pe Olteanu si au cerut demisia din fruntea Camerei Deputatilor. De asemenea, Mircea Geoana l-a infierat pe tinarul liberal: „PNL s-a transformat intr-un club de scolari teribilisti, care fac zdrente relatiile externe ale Romaniei si cu Uniunea Europeana, si cu Statele Unite ale Americii”.

In apararea lui Olteanu au sarit doar lideri din PRM si din PC. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas si conservatorul Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice - principala vinovata pentru modificarile legislative incriminate, critica la unison „imixtiunea nepermisa in treburile Parlamentului si ale societatii romanesti, in general”.

Taubman a refuzat sa-i raspunda direct lui Olteanu, insa, intr-o declaratie furnizata prin intermediul Biroului de presa al Ambasadei SUA avertizeaza ca va continua sa vorbeasca: „Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei, tara care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite ale Americii. Atunci cind voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relatie strinsa, voi continua sa imi exprim punctul de vedere. Consider ca opiniile mele au fost clare si le sustin”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.