Comisia Europeana va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva - pana in 16 decembrie - problemele in vederea acreditarii depline a agentiei de plati APIA, informeaza NewsIn.

Bruxelles-ul a salutat astazi progresele facute de Romania pentru implementarea sistemelor de plati in agricultura, dar i-a cerut Bucurestiului sa faca noi eforturi pentru imbunatatirea sistemului IT, pentru a evita reducerea cu 25% a platilor pentru agricultura.

Romania a anuntat ca nu va face plati la scara larga inainte ca toate controalele necesare sa fie facute si a aratat ca a pus in functiune modulul software, care a fost verificat de un auditor independent.

" Auditorul a gasit majore deficiente in modulul software destinat sa asigure ca platile sunt facute corect. Din acest motiv, s-a decis continuarea procedurii pentru aplicarea 'mecanismului de salvgardare', care va fi introdus prin decizie a Comisiei Europene, prevazuta pentru 20 decembrie. In 15 decembrie, autoritatile romane trebuie sa asigure acreditarea completa a agentiei de plati APIA. (...) Daca autoritatile romane pot demonstra pana in 16 decembrie, pe baza unui raport al unui evaluator independent, ca aceste deficiente identificate au fost remediate, procedura care duce spre activarea mecanismului de salvgardare va fi oprita", se arata intr-un comunicat al CE.

Potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlui in teren.

Comisia Europeana acordase in octombrie Romaniei o perioada de gratie pana in data de 9 noiembrie, pentru a-si rezolva problemele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca 25% din subventii. Acest termen a fost prelungit astazi, cu inca o luna, pana la 16 decembrie, informeaza NewsIn.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a trimis, in data de 8 noiembrie, scrisoarea catre CE in care sunt prezentate progresele inregistrate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) de la ultimul audit european efectuat in luna septembrie.

Potrivit Tratatului de aderare, UE poate retine un sfert din subventiile acordate direct agricultorilor romani, in cazul constatarii unor disfunctionalitati. Aceste plati directe ar fi trebuit sa inceapa la 1 decembrie 2007. Subventiile pentru 2008 erau evaluate la 202 milioane de euro, urmand sa ajunga la 492 de milioane de euro in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.