Un ziar italian sustine ca organizatia terorista ar fi avut o ramificatie in Romania, care finanta reteaua cu bani din trafic cu masini si contrabanda cu tigari. Politia si SRI confirma existenta a trei persoane implicate.

Cotidianul italian „Il Secolo XIX“ a publicat in editia electronica de ieri ca, in cursul unei anchete a comandamentului operativ special al politiei din Genova, a fost interceptata o discutie telefonica dintre doi suspecti de terorism de origine tunisiana. Din convorbire se creiona existenta unei ramificatii a organizatiei al-Qaeda pe teritoriul Romaniei, de unde teroristii ar putea ajunge usor in Europa de Vest si care ar detine inclusiv tabere de antrenament unde luptatorii islamisti ar invata sa foloseasca dispozitivele explozive. Ziarul italian nominaliza trei persoane implicate in Romania: liderul celulei din Europa de Est a retelei, Kamel Abbachi, algerianul Mourad Boussaha si Abdul Baset Suwalem. Potrivit publicatiei italiene, toti sint casatoriti cu romance si ar locui in Galati.

Autoritatile romane au confirmat ca i-a urmarit pe cei trei, insa au negat existenta taberelor de antrenament. Verificarile au fost facute de catre Serviciul Roman de Informatii (SRI) din anul 2004 si, in urma cu doua saptamini, au fost cerute date recente si politistilor operativi de la Inspectoratul de Politie din Galati, orasul indicat drept domiciliu al celor trei.

Potrivit ziarului „Il Secolo XIX“, Abbachi avea drept sarcina sa gestioneze transferul de imigranti clandestini catre Italia si Portugalia, in schimbul a circa 1.500 de euro de persoana. El le facea acestora invitatii de sedere in Romania, prin intermediul unui „mijlocitor“.

Politia romana a fost solicitata sa-l caute pe Abbachi. „Ni s-a cerut sa verificam aceste persoane (n.r. - cei trei straini localizati de ziarul italian in Romania) in urma cu doua saptamini. Am aflat ca familia Abbachi Kamel, plus sotia si copilul au parasit Romania anul trecut. Sotia l-a trecut pe copil pe pasaport si au parasit toti trei Romania. Ea avea in pasaport o poza cu o broboada, sotul ei fiind algerian, ea a trecut la religia lui“, au declarat pentru Cotidianul surse din Politia Galati.

Aceleasi surse au mai declarat ca din informatiile pe care le detin, Kamel Abbachi ar fi venit in Romania in anul 2005. S-a casatorit cu Irina-Manuela Bordei, au un copil in virsta de sapte-opt ani si toti trei au stat cu chirie intr-un apartament din Galati. Aici, Abbachi a infiintat firma Abkamin SRL, impreuna cu familia Bordei, a sotiei, cu care a facut comert. In 2006, Abkamin SRL a avut o cifra de afaceri de 574 de lei si cheltuieli de 1.204 de lei.

Surse din politie au declarat pentru Cotidianul ca Abbachi era ajutat de catre Nadjar Fadel si ca ar fi recrutat in activitatile lor mai multe persoane din centrul de refugiati de la Galati. Dintre toti, numai Kamel Abbachi putea ramine in tara, ceilalti doi suspecti figurind ca indezirabili la frontierele Romaniei inca din anul 2004.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.