Furtuna care a dus la sfarsitul saptamanii trecute, la scufundarea mai multor nave comerciale in Marea Neagra este la originea unei poluari a carei amploare va fi dificil de masurat, potrivit unui articol publicat astazi pe portalul kavadenn.com, specializat in teme nautice.

„Ca de obicei, rusii nu vor cere niciun ajutor pentru o situatie care pentru noi ar fi foarte ingrijoratoare”, scrie jurnalistul Stephane Jezequel, de la cotidianul regional francez Le Telegramme de Brest, in articolul preluat de site-ul kavadenn.com.

"Problema cu autoritatilor ruse este ca nu se stie niciodata amploarea si nici consecintele exacte ale poluarilor de-a lungul coastelor lor", a declarat si Christian Nedelec, de la CEPOL, divizia miliara a dispozitivului francez antipoluare.

"Fara ezitare, pe coastele noastre, ar fi fost activata imediat intrajutorarea europeana. Cu rusii, nu vom sti mare lucru. Fara presa, deci fara operatiuni de curatare! Este suficient sa constati starea zonelor lor litorale, din nord si pana in Siberia, din apropierea rafinariilor de petrol pentru a le intelege metodele. Fara a face judecati de valoare, se poate constata pur si simplu ca nu au aceeasi grija si nici aceleasi exigente ecologice", sustine Christian Nedelec.

CEDRE si CEPOL, cele doua organisme din Brest care au expertiza si se ocupa de mijloacele de contracarare a poluarilor marine, dar au pastrat distanta fata de putinele elemente informative care apar in legatura cu dezastrul, stiind foarte bine ca specialistii lor nu vor fi trimisi niciodata la locul catastrofei, comenteaza NewsIn.

"Nu ne-au cerut niciodata ajutorul in trecut, de ce ar face-o acum?", intreaba retoric Michael Girin. „Nici chiar Romania si Bulgaria, state devenite recent membre UE si riverane zonei poluate, nu ar urma sa aiba nicio influenta”, potrivit articolului publicat de site-ul kavadenn.com.

„Ca de obicei, totul se va intampla pe coasta si se va depune pe fundul marin, la fel ca si sutele de tone de sulf care s-au deversat ulterior din calele altor cargouri scufundate. Un sulf care, odata solidificat pe fundul marin, va fi nemilos pentru organismele vii”, sustine jurnalistul cotidianului Le Telegramme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.