"Pentru toata lumea de buna credinta e limpede ca nu a fost nicio intalnire, a fost acolo printre alti peste 100 de oameni", a spus Cioroianu despre intalnirea cu Argint care a avut loc miercuri, la Roma, informeaza NewsIn.

Ministrul de externe a respins ideea ca ar fi dialogat personal cu Argint si a aratat intr-o emisiune la Realitatea TV, ca in jur de 20 de persoane dintre cele prezente in sala au intrat in dialog cu autoritatile romane prezente, iar printre ele s-a aflat si Costica Argint. Ministrul a repetat insa ca nu a fost un dialog personal avut cu acesta.

Intrebat daca stia ca persoana respectiva este un infractor in Romania si daca nu trebuia verificat inainte de a i se permite sa asiste la intalnire, Cioroianu a aratat ca nu se afla in atributiile MAE sa verifice persoane. "Eventual este informat ministrul, premierul si ministrul de interne. Nu e in atributiile mele sa umblu cu catusele dupa mine. Si ce putea face primul-ministru, sa il alerge prin sala?", a spus ministrul de externe. "Nu le-am verificat cazierul la intrare", a completat ministrul de externe.

Seful diplomatiei romane a incercat sa explice circumstantele posibilului contact cu Costica Argint. "Delegatia romana prezenta acolo a discutat cu 150 de oameni, cativa dintre ei au dat mana cu cine au apucat", a spus Cioroianu.

Exasperat de insistentele jurnalistilor din emisiunea de la Realitatea TV, Cioroianu a spus: "Eu nu sunt perfect, dar sunt capabil sa imi cer scuze atunci cand folosesc exprimari neinspirate. Nu-mi cereti insa sa recunosc greseli pe care nu le-am facut". Greseala la care s-a referit Cioroianu este discutia cu Argint. "Erau 100 de oameni in sala si puteti spune ca era o intalnire particulara?", a intrebat retoric seful diplomatiei.

Imagini TV de la intalnirea de miercuri seara a autoritatilor romane cu diaspora romana de la Roma l-au surprins insa, pe ministrul Cioroianu, dupa incheierea discutiilor, cu mana pe umarul lui Costica Argint.

Lider al unei asociatii de romi din Italia, Costica Argint i-a transmis miercuri, ministrului de externe Adrian Cioroianu ca a fost iertat de comunitatea pe care o reprezinta pentru afirmatiile facute cu privire la deportarea infractorilor in desertul egiptean. Costel Argint chiar i-a multumit sefului diplomatiei pentru ca ulterior si-a cerut scuze pentru aceste declaratii, care au starnit o serie de proteste, si i-a aratat ca dovedeste intelegere ilustrand situatia cu o zicala: "Numai cine nu munceste nu greseste".

Costica Argint a fost prezent la intalnirea pe care autoritatile romane au avut-o miercuri la Roma, cu reprezentanti ai comunitatii romanilor, desi initial liderul rom intentiona sa boicoteze vizita in Italia a sefului guvernului si a ministrului de externe si vroia sa organizeze proteste in cursul carora sa arunce cu rosii si oua.

Argint a renuntat insa la aceasta actiune protestara in urma unei discutii avute cu Mihnea Constantinescu, seful de cabinet al premierului. "Deschiderea sa nemaiintalnita ne-a facut sa ne razgandim", a explicat liderul rom, informeaza NewsIn.

Argint a fost condamnat in Romania si are un mandat european de arestare. Acesta a fost condamnat in 2002 de Tribunalul Vrancea pentru o fapta din comisa in 1997. Este vorba despre un scandal intr-un bar dintr-o localitate aflata in apropierea Focsaniului, Argint fiind condamnat la 3 ani si sase luni de inchisoare.

"Pentru ca se sustragea executarii pedepesei, a fost dat in urmarire generala. Apoi, pentru ca aveam informatii ca ar fi plecat din tara, el a fost dat in urmarire prin Interpol. Interpol ne-a comunicat insa ca Argint detine un permis de azilant", a declarat ieri, un purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei Vrancea, Mariana Apostol.

Argint a precizat ieri seara, ca se afla in Italia din 1988 si ca are statut de refugiat politic, recunoscut din 2003 in urma unei anchete care a durat trei ani efectuate de o comisie de specialitate a guvernului italian.

Premierul Tariceanu a declarat de asemenea, ca nu a fost informat, inainte de intalnirea pe care a avut-o cu romanii din Italia, despre infractiunile comise de Costel Argint, dar ca ofiterii Serviciului de Paza si Protectie (SPP) erau la curent, in opinia sa nefiind grav ca Argint si-a putut spune pasurile. "Eu nu am fost avertizat inainte de inceperea intalnirii pentru ca, va explic, el a avut o intalnire cu directorul meu de cabinet, care fusese informat cu putin timp inainte de a incepe intalnirea. Oamenii intrasera acolo, ajunsesera toti, era sa facem un incident...", a declarat premierul joi, la Antena 3.