Ministrul Adrian Cioroianu a declarat ca nu a avut niciun dialog personal cu Costica Argint, asa cum a scris presa in cursul zilei de ieri. Costica Argint, rom condamnat in Romania si cu mandat international de arestare, este unul dintre cele 100 de persoane care au fost prezente la intalnirea din Italia cu autoritatile romane.

"Pentru toata lumea de buna credinta e limpede ca nu a fost nicio intalnire, a fost acolo printre alti peste 100 de oameni", a spus Cioroianu despre intalnirea cu Argint care a avut loc miercuri, la Roma, informeaza NewsIn.

Ministrul de externe a respins ideea ca ar fi dialogat personal cu Argint si a aratat intr-o emisiune la Realitatea TV, ca in jur de 20 de persoane dintre cele prezente in sala au intrat in dialog cu autoritatile romane prezente, iar printre ele s-a aflat si Costica Argint. Ministrul a repetat insa ca nu a fost un dialog personal avut cu acesta.

Intrebat daca stia ca persoana respectiva este un infractor in Romania si daca nu trebuia verificat inainte de a i se permite sa asiste la intalnire, Cioroianu a aratat ca nu se afla in atributiile MAE sa verifice persoane. "Eventual este informat ministrul, premierul si ministrul de interne. Nu e in atributiile mele sa umblu cu catusele dupa mine. Si ce putea face primul-ministru, sa il alerge prin sala?", a spus ministrul de externe. "Nu le-am verificat cazierul la intrare", a completat ministrul de externe.

Seful diplomatiei romane a incercat sa explice circumstantele posibilului contact cu Costica Argint. "Delegatia romana prezenta acolo a discutat cu 150 de oameni, cativa dintre ei au dat mana cu cine au apucat", a spus Cioroianu.

Exasperat de insistentele jurnalistilor din emisiunea de la Realitatea TV, Cioroianu a spus: "Eu nu sunt perfect, dar sunt capabil sa imi cer scuze atunci cand folosesc exprimari neinspirate. Nu-mi cereti insa sa recunosc greseli pe care nu le-am facut". Greseala la care s-a referit Cioroianu este discutia cu Argint. "Erau 100 de oameni in sala si puteti spune ca era o intalnire particulara?", a intrebat retoric seful diplomatiei.

Imagini TV de la intalnirea de miercuri seara a autoritatilor romane cu diaspora romana de la Roma l-au surprins insa, pe ministrul Cioroianu, dupa incheierea discutiilor, cu mana pe umarul lui Costica Argint.

Lider al unei asociatii de romi din Italia, Costica Argint i-a transmis miercuri, ministrului de externe Adrian Cioroianu ca a fost iertat de comunitatea pe care o reprezinta pentru afirmatiile facute cu privire la deportarea infractorilor in desertul egiptean. Costel Argint chiar i-a multumit sefului diplomatiei pentru ca ulterior si-a cerut scuze pentru aceste declaratii, care au starnit o serie de proteste, si i-a aratat ca dovedeste intelegere ilustrand situatia cu o zicala: "Numai cine nu munceste nu greseste".

Costica Argint a fost prezent la intalnirea pe care autoritatile romane au avut-o miercuri la Roma, cu reprezentanti ai comunitatii romanilor, desi initial liderul rom intentiona sa boicoteze vizita in Italia a sefului guvernului si a ministrului de externe si vroia sa organizeze proteste in cursul carora sa arunce cu rosii si oua.

Argint a renuntat insa la aceasta actiune protestara in urma unei discutii avute cu Mihnea Constantinescu, seful de cabinet al premierului. "Deschiderea sa nemaiintalnita ne-a facut sa ne razgandim", a explicat liderul rom, informeaza NewsIn.

Argint a fost condamnat in Romania si are un mandat european de arestare. Acesta a fost condamnat in 2002 de Tribunalul Vrancea pentru o fapta din comisa in 1997. Este vorba despre un scandal intr-un bar dintr-o localitate aflata in apropierea Focsaniului, Argint fiind condamnat la 3 ani si sase luni de inchisoare.

"Pentru ca se sustragea executarii pedepesei, a fost dat in urmarire generala. Apoi, pentru ca aveam informatii ca ar fi plecat din tara, el a fost dat in urmarire prin Interpol. Interpol ne-a comunicat insa ca Argint detine un permis de azilant", a declarat ieri, un purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei Vrancea, Mariana Apostol.

Argint a precizat ieri seara, ca se afla in Italia din 1988 si ca are statut de refugiat politic, recunoscut din 2003 in urma unei anchete care a durat trei ani efectuate de o comisie de specialitate a guvernului italian.

Premierul Tariceanu a declarat de asemenea, ca nu a fost informat, inainte de intalnirea pe care a avut-o cu romanii din Italia, despre infractiunile comise de Costel Argint, dar ca ofiterii Serviciului de Paza si Protectie (SPP) erau la curent, in opinia sa nefiind grav ca Argint si-a putut spune pasurile. "Eu nu am fost avertizat inainte de inceperea intalnirii pentru ca, va explic, el a avut o intalnire cu directorul meu de cabinet, care fusese informat cu putin timp inainte de a incepe intalnirea. Oamenii intrasera acolo, ajunsesera toti, era sa facem un incident...", a declarat premierul joi, la Antena 3.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.