Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale Dacian Ciolos a declarat ca vrea sa faca publica scrisoarea pe care o va trimite Comisiei Europene (CE) si in care va prezenta progresele inregistrate la Agentia de Plati, insa doar dupa ce va obtine acordul premierului Calin Popescu Tariceanu.

Ministrul a mai spus ca desi este nemultumit de stadiul controlului in teren, in scrisoarea trimisa Comisei Euroepene va da asigurari ca Romania nu va incepe plata catre fermieri inainte de finalizarea controlului, informeaza NewsIn.

"Sunt putin suparat pe colegii de la Agentia de Plati, ma asteptam la progrese mai mari in privinta controlului in teren", a declarat Ciolos. Aceseta a precizat ca totusi va da asigurari CE ca plata catre fermieri nu se va face inainte de finalizarea controlului in teren.

Ciolos a mentionat ca scrisoarea catre CE va fi trimisa astazi, dupa o intalnire de la ora 15.00 cu autoritatile responsabile.

Potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlui in teren.

Comisia Europeana a acordat Romaniei o perioada de gratie, pana in data de 9 noiembrie, pentru a rezolva problemele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca 25 % din subventii. Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro, iar Agentia de Plati si Interventie pentru agricultura (APIA) este institutia care gestioneaza aceste fonduri, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.