Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko a declarat ca presedintele Romaniei Traian Basescu trebuie sa viziteze Insula Serpilor din regiunea Odesa, pentru a se documenta la fata locului in ceea ce priveste proiectele Ucrainei de dezvoltare a insulei, informeaza NewsIn.

"Statele noastre trebuie sa promoveze o politica bilaterala activa, in care atat Romania, cat si Ucraina sa joace conform unor reguli stabilite din timp. Pentru aceasta, trebuie sa gasim o limba comuna si sa reducem tensiunea existenta in relatiile noastre. Primul pas de apropiere ar trebui sa devina vizita presedintelui Romaniei in sudul regiunii Odesa si vizitarea Insulei Serpilor, unde noi ii vom povesti despre planurile statului nostru de dezvoltare a insulei", a spus presedintele Iuscenko.

Iuscenko a spus ca ar fi discutat despre aceasta vizita a presedintelui roman in timpul recentei sale deplasari la Bucuresti. Liderul de la Kiev nu a precizat daca il va insoti personal pe oaspetele roman.

"Iuscenko vrea sa-l trimita pe Basescu pe o insula singuratica din Marea Neaga", a titrat presa ucraineana. Iuscenko ar fi facut aceste declaratii in timpul vizitei de marti, din regiunea Odesa.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a vizitat satul Bila de pe Insula Serpilor si a cerut guvernului sa stabileasca bugetul anual al programului destinat dezvoltarii infrastructurii de pe insula, aflata in centrul disputei cu Romania privitoare la delimitarea platoului continental.

Liderul de la Kiev a spus, potrivit Ukrainean News Agency, ca problemele insulei sunt si problemele tarii, iar rezolvarea acestora presupune finantarea anuala a programului de dezvoltare a infrastructurii insulei. In special, a subliniat Iuscenko, este necesara finantarea sistemului sau de canalizare si a sistemului energetic, precum si a facilitatii pentru prelucrarea gunoiului si a fierului vechi.

Bucurestiul vrea sa obtina de asemenea, posibilitatea exploatarii resurselor minerale de pe platoul continental al Romaniei in zona Insula Serpilor. Autoritatile de la Bucuresti se bazeaza pe faptul ca aceasta insula, parte a teritoriului ucrainean, are statutul juridic de stanca si deci nu poate face parte din platoul continental.

De cealalta parte, in ultimii ani, Ucraina a adoptat un program in mai multe etape pentru a putea sustine ca in Insula Serpilor exista activitate economica. Conform legislatiei internationale, pentru a avea dreptul la delimitarea platoului continental si la statutul de zona economica exclusiva, insula trebuie sa fie locuita si sa aiba activitate economica proprie. Ucraina ar putea obtine astfel drepturi asupra zacamintelor de hidrocarburi din zona maritima pe care ambele tari o revendica.

Romania a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Procedura a ajuns in faza pledoariilor orale, iar Ucraina a promis ca va respecta decizia finala a justitiei internationale, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.