Presa italiana acorda spatii ample vizitei premierului roman Calin Popescu Tariceanu la Roma, majoritatea consemnand declaratiile celor doi sefi de guvern, dar fara sa le comenteze, informeaza NewsIn.

Reuniunea dintre cei doi premieri, Prodi si Tariceanu, inseamna, din punct de vedere oficial, o normalizare a raporturilor dintre cele doua tari dupa tensiunile din ultimele zile si dupa dezacordul presedintelui roman Traian Basescu fata de decretul pentru siguranta si in special fata de modul in care vor avea loc expulzarilor, scrie cotidianul Corriere della Sera in pagina sa electronica.

"Nu confundati delincventii cu muncitorii cinstiti si primiti-i cu ospitalitate pe cei care incearca sa-si imbunatateasca viata intr-o alta tara", si-a indemnat Prodi concetatenii la conferinta de presa comuna cu omologul sau roman, relateaza Corriere della Sera.

La randul sau, premierul roman a cerut sa se faca diferenta intre "majoritatea cetatenilor romani, muncitori cinstiti, apreciati si de angajatorii lor" si "o mica parte dintre ei care comit delincvente si care sunt urmariti pentru ele", afirma cotidianul.

Il Giornale afirma ca Tariceanu nu a ascuns ca este ingrijorat de valul de xenofobie din Italia fata de romani, subliniind ca majoritatea conationalilor sai este formata din "cetateni cinstiti". "Eu voi cere guvernului italian sa ii protejeze", a declarat Tariceanu inainte de a pleca spre Roma, citat de cotidian.
L'Unita comenteaza ca au fost suficiente cateva pentru ca premierul roman Tariceanu si presedintele Consiliul Romano Prodi sa gaseasca o strategie comuna. "Suntem de acord asupra tuturor" aspectelor, a declarat Prodi citat de cotidian. Ziarul anunta si vizita ministrului italian de externe Massimo D'Alema la Bucuresti, la sfarsitul lunii.

Agentia de presa AGI anunta semnarea, in urmatoarele saptamani, a unui parteneriat strategic intre Romania si Italia, pentru o "task force comuna". Vor exista mai multi agenti romani in Italia si o colaborare mai stransa intre politiile de frontiera ale celor doua tari, explica agentia. Aceasta consemneaza si mesajul adresat de Tariceanu concetatenilor sai din Italia: ca statul nu poate permite ca cetatenii sai sa incalce legea in tara sau in strainatate. "Vom fi severi", a spus el potrivit AGI.

Rai News s-a limitat sa prezinte programul premierului roman: audienta privata acordata de Papa la ora locala 12 (13 ora Romaniei), intalnirea cu omologul sau italian, la Palazzo Chigi, sediul guvernului, la ora locala 13 (14 ora Romaniei), urmata de o conferinta comuna de presa si intalnirea cu reprezentantii asociatiilor romane din Italia la ora 17 (18 ora Romaniei).

Agentia Adnkronos consemneaza la randul sau vizita premierul roman in peninsula si anunta ca luni, la Strasbourg, va fi dezbatuta chestiunea Romaniei in Europa, fara a face alte precizari.

Il Secolo XIX citeaza la randul sau fragmente din conferinta de presa a celor doi sefi de guverne. "Episoadele teribile din ultimele zile, de la uciderea doamnei Reggiani, pana la raidurile naziste, nu au nimic de-a face cu nationalitatea celor care le-au comis", a subliniat Prodi.

RAINews24 il citeaza pe Tariceanu, care a calificat reuniunea drept "utila si fructuoasa", adaugand ca mesajele trimise in ultimele zile de guvernul italian sunt clare si "creeaza un teren fertil pentru a gasi solutii" la problemele sigurantei si imigratiei.

Sub titlul "Prodi-Tariceanu: Au fost decise masuri concrete", Il Tempo il citeaza pe premierul roman potrivit caruia nicio tara nu poate "exporta infractionalitate", iar Romania are in vedere "masuri severe" vizand propriii sai cetateni implicati in activitati criminale.

Cotidianul La Repubblica prezinta un interviu acordat de seful guvernului roman postului de radio Radio Vaticana, in care acesta a criticat faptul ca "din partea autoritatilor italiene, in special a celor locale, a existat o atitudine de a lasa lucrurile in voia lor". Tariceanu a adaugat ca, din punctul sau de vedere, fenomenul infractionalitatii "a fost amplificat si chiar instrumentat la nivel politic de unele personalitati care par in continuare a fi in campanie electorala".

Il Messaggero, citandu-l pe Tariceanu, afirma ca scrisoarea deschisa trimisa de Romano Prodi cotidianului in 5 noiembrie a fost utila si le-a permis autoritatilor romane sa aiba "elemente de reorientare" si sa "aprecieze" pozitia italiana fata de masurile de a contracara imigratia ilegala".

Potrivit Il Messaggero, premierul roman a asigurat ca scrisoarea a dus la o "reorientare" care a permis crearea unui "teren fertil pentru a gasi o solutie, nu numai pentru a constata problemele", informeaza NewsIn.

Italia si Romania cer ajutor Europei, comenteaza EuroNews in pagina sa electronica. Singure nu pot rezolva problema imigratiei cetatenilor comunitari dintr-un stat in altul al Uniunii Europene, adauga postul de televiziune pe site, referindu-se la scrisoarea trimisa de Prodi si de Tariceanu presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso.

Titrand "S-a facut pace, dar sa intervina UE", agentia de presa ANSA consemneaza la randul sau vizita premierul roman in Italia, prezentand fragmente din conferinta de presa comuna a lui Calin Popescu Tariceanu si a omologului sau Romano Prodi. "Europa trebuie sa faca mai mult", a subliniat seful guvernului italian, citat de ANSA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.