In timp ce Iuscenko intreprinde vizite de lucru la "obiectivele strategice ucrainene" Insula Serpilor si canalul Bastroe, Voronin emite, zilnic, cate o "bula" anti-Romania
De unde la finalul lunii trecute evoca "Moldova lui Stefan cel Mare", afirmand ca nu isi propune neaparat o revenire la aceasta, desi "ar fi un act istoric foarte just", si consolandu-se cu perspectiva unei eventuale reintregiri a ei, in "Europa mare, unita", liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, a revenit, saptamana aceasta, asupra ideii. Printr-un decret ce declara anul 2009 drept "An al sarbatoririi a 650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc", se erijeaza in urmasul domnitorului amintit. Anterior, presedintele Voronin a mai aruncat o sageata otravita in directia Bucurestilor, acuzand Romania ca pune in pericol statalitatea si identitatea nationala a tarii sale, prin simplificarea legii de acordare a cetateniei romane conationalilor sai. In pofida faptului ca sarbatorirea Revolutiei din octombrie 1917 a fost anulata de autoritatile ruse dupa caderea URSS, la Chisinau, puterea comunista a tinut sa marcheze, ieri, printr-o serie de actiuni festive, 90 de ani de la revolutia bolsevicilor lui Lenin, care a adus schimbari dramatice in lume.

"650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc"


"In legatura cu implinirea, in anul 2009, a 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc independent si reiesind din necesitatea cultivarii spiritului patriotic si intaririi statalitatii Republicii Moldova, in temeiul art. 94 alin.(1) din Constitutia Republicii Moldova, Presedintele Republicii Moldova a semnat un decret, prin care anul 2009 se declara drept An al sarbatoririi a 650 de ani de la intemeierea Statului Moldovenesc", precizeaza un comunicat emis de Presedintia de la Chisinau. Textul prevede crearea unei Comisii de Stat pentru organizarea ceremoniilor dedicate aniversarii celor sase centenare si mai bine ale Republicii, condusa de Voronin insusi, secondat de premierul Vasile Tarlev si de presedintele Academiei moldovene, Gheorghe Duca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.