Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu publicat astazi de cotidianul italian Il Messaggero, ca in Romania de multe ori, minoritatea roma reuseste sa se integreze, iar "cand incearca sa-si instaleze tabara la portile Bucurestiului", autoritatile o desfiinteaza.

"L-am intalnit pe primarul Romei in acest an. Am vorbit mult. Problema lui, mi-a spus, era minoritatea roma. I-am explicat punctul nostru de vedere. La noi, multi romi se integreaza. Exista licentiati, oameni de stiinta, profesori universitari. Insa o parte dintre ei- si nu uit si nu ascund ca sunt cetateni romani - comit acte ilegale. Stim bine si noi acest lucru. Atunci cand incearca sa-si instaleze tabara la portile Bucurestiului, facem un lucru foarte simplu: desfiintam tabara. Toate acestea i le-am explicat pe larg si in mod aprofundat primarului Romei. De aceea, auzind anumite aprecieri ale sale referitoare la romani, l-am socotit incorect", a declarat presedintele Basescu jurnalistului care il intrebase daca este la curent cu declaratiile politicienilor italieni.

Seful statului a spus ca "problema incluziunii sociale a romilor, care au specificul lor cultural si se muta de secole, nu este numai o problema romaneasca". "Este o problema europeana si doar considerand-o ca atare te poti gandi la rezolvarea ei", a afirmat Basescu.

Presedintele a recomandat politicienilor, atat din Italia, cat si din Romania "sa coboare tonul" si sa-si stavileasca "aceasta furtuna de vorbe", informeaza NewsIn.

Seful statului a mai spus ca este constient ca in Italia comit delicte si romani care nu sunt de etnie roma. "Asta este realitatea, nu poate fi ascunsa. Solutia insa este mereu aceeasi: sa fim extrem de fermi cu criminalii", a afirmat Basescu."Noi condamnam orice infractiune, indiferent cine a comis-o", a precizat el.
Pe de alta parte, Traian Basescu a avut un mesaj "in calitate de sef al statului" pentru toti romanii care traiesc in Italia. El i-a asigurat ca va veghea pentru ca drepturile lor de cetateni europeni sa fie aparate.
"La voi exista un mare numar de romani care lucreaza in mod onest", i-a spus Basescu interlocutorului italian. "Tineti seama de un lucru: nimeni nu este fericit atunci cand, pentru a-si spori venitul propriu, pleaca sa lucreze in strainatate, parasindu-si copiii si familia. Acest lucru vi-l spune cineva care a stat 11 ani pe mare", a continuat presedintele, facand apel la experienta sa de comandant de nava.

Basescu i-a mai spus jurnalistului italian - care il intrebase daca este impresionat de dezbaterea din Italia pe tema imigrantilor romani - ca 99% dintre romani sunt persoane harnice. "Din aceasta cauza, atat eu, cat si concetatenii mei am ramas uimiti de anumite manifestari xenofobe", a punctat Basescu inainte de a adauga: "insa, cu calm si moderatie, in numele secolelor de relatii foarte bune, totul se poate rezolva".

De altfel, presedintele, intrebat daca relatiile italo-romane sunt in pericol, a spus ca nu vede niciun risc. "Inclusiv pentru faptul ca nu va gasi niciodata un roman care sa vorbeasca despre Italia si despre italieni cu sentimente rauvoitoare. Aici, multa lume a fost impresionata de faptul ca tara dumneavoastra (Italia - n.r.), spre deosebire de alte natiuni europene, nu a limitat intrarea romanilor dupa 1 ianuarie", i-a explicat Basescu jurnalistului de la Il Messaggero.

Intrebat la ce se gandeste cand aude cuvantul "Roma", presedintele a raspuns: "Dumneavoastra cunoasteti numele meu, nu? Traian. De fiecare data cand vin la Roma si trec pe langa columna imparatului al carui nume il port, ma gandesc la radacinile comune deosebit de profunde a doua tari prietene: Romania si Italia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.