Gafa lui Adrian Cioroianu a fost pusa ieri de primul-ministru pe seama perioadei si a relatiilor tensionate dintre Romania si Italia, de natura a afecta interesele romanilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca a fost normal ca ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, sa ceara scuze, asa cum a si facut. In cadrul unei emisiuni televizate, vineri, Cioroianu s-a confesat ca, in cursul unei deplasari in Egipt, s-a gindit daca deportarea in desert a romilor care isi fac de ris tara nu ar fi o solutie. „Declaratia a fost provocata de perioada tensionata si de relatiile incordate dintre Romania si Italia (cauzate de violarea si uciderea unei italience de catre un cetatean roman - n.red.), cu consecinte asupra romanilor“, a declarat Tariceanu, conform MEDIAFAX.

Solicitarea presedintelui Traian Basescu, de destituire a ministrului Cioroianu, nu este justificata, crede Tariceanu. „Adrian Cioroianu nu este singurul care face greseli, iar presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa fie mai rezervat atunci cind a cerut demisia ministrului de Externe. Stim cum e cu musca pe caciula. Stim cite etichete a atribuit presedintele si jurnalistelor, si armenilor, si romilor. Nu am auzit ca presedintele a cerut vreodata scuze“, a afirmat Tariceanu. Acesta se afla azi in Italia pentru a se intilni cu omologul sau Romano Prodi.

Dupa gafa, Adrian Cioroianu a declarat ca, inclusiv lui, propriile declaratii i s-au parut surprinzatoare, dar ca sustine in continuare solutia deportarii in desert pentru violatori si pedofili, acestea fiind cele mai de jos categorii infractionale: „Detentia in celule este o solutie prea usoara pentru infractorii periculosi, o varianta la deportare putind fi formarea din acestia a unor batalioane disciplinare de munca“. Mai multe ONG-uri au protestat la adresa declaratiilor ministrului, considerindu-le naziste.
Cinci ministri cu probleme, aparati cu declaratii

Premierul l-a sustinut public pe Tudor Chiuariu pe 19 septembrie, la doua zile dupa ce DNA a solicitat presedintelui Traian Basescu avizul pentru declansarea urmaririi penale impotriva ministrului Justitiei.

„Ceea ce intimpla astazi seamana mai degraba cu o problema de ordin politic, in care este implicata, din pacate, o institutie care ar trebui sa stea in afara jocului politic, si ma refer aici, foarte clar, la Parchet. Prin urmare, nu am nici cea mai mica intentie sa-i cer ministrului Justitiei sa demisioneze”, a afirmat atunci Tariceanu.

Premierul Tariceanu l-a sustinut si pe fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes in scandalul mitei caltabosilor. DNA a cerut presedintelui Traian Basescu, pe 8 octombrie, avizul pentru declansarea urmaririi penale pentru Remes. Acesta este acuzat de luare de mita si trafic de influenta pentru ca ar fi primit de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba produse alimentare si 15.000 de euro in schimbul influentarii unei licitatii organizate de Directia Silvica Vilcea. Premierul Tariceanu a declarat atunci ca are incredere in ministrul Decebal Traian Remes, dar ca „acesta va trebui sa plece din Guvern daca anchetatorii au dreptate”. Premierul a sugerat ca si in cazul lui Remes ar fi vorba de un dosar politic. „Incep sa ma gindesc din ce in ce mai serios ca de fapt nu avem de-a face cu o serioasa lupta anticoruptie, ci procuratura se implica in lucruri care tin de cu totul altceva”, a declarat Tariceanu. Totusi, citeva zile mai tirziu, Remes a demisionat la cererea premierului, pentru ca prezenta lui in Executiv ar fi adus mari prejudicii partidului.