Premierul roman Calin Popescu Tariceanu s-a declarat dezamagit de declaratiile unor politicieni italieni in legatura cu romii si romanii din Italia si a avertizat in legatura cu o tendinta antiitaliana in Romania, potrivit unui interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

Premierul roman a explicat ca guvernul de la Bucuresti incearca sa integreze romii in societate. "Nu este adevarat ca nu facem nimic pentru a impiedica migratia romilor. Noi incercam sa ii integram, problema este ca nu reusim, nu am obtinut niciodata un succes important", a explicat el.

"Problema romilor se rezolva prin educatie, convingand tinerii sa invete, schimbandu-le obiceiurile. Dar rezultatele, daca vor exista, le vom vedea peste multi ani", a adaugat oficialul roman.

"Pana atunci va fi nevoie sa ne confruntam cu aceasta chestiune la nivel european. A crede ca este numai problema noastra, cu siguranta nu va ajuta la rezolvarea ei. Si nici demonizarea. Rom nu este automat sinonim cu delincvent", a subliniat el.

"Unele partide din opozitia dumneavoastra si de extrema dreapta au spus lucruri regretabile. M-a dezamagit Walter Veltroni. A folosit drept pretext crima groaznica a unei persoane care apartine unui mic grup si a extins responsabilitatea acestuia asupra unui intreg popor", a detaliat el.

Triceanu a recunoscut faptul ca Veltroni este primarul unui oras unde, in ultimele luni, au avut loc zeci de crime comise de romani, Tariceanu il acuza insa ca prin declaratiile facute a incercat sa isi protejeze propria pozitie politica, "evitand sa isi asume eventuale responsabilitati", informeaza NewsIn.

Potrivit premierul roman, fenomenul infractional nu a luat amploare in Italia dupa aderarea Romaniei la UE. "Statisticile spun ca nu este asa. A fi in Europa presupune pe langa avantaje si costuri, din pacate si in materie de ordine publica. Este nevoie sa intelegem ca fluxurile migratorii nu pot fi oprite. Statele trebuie sa fie realiste si responsabile in legatura cu acest aspect. Dar atat in Italia, cat si in Romania se fac declaratii iresponsabile numai pentru a obtine avantaje politice imediate".

Intrebat in legatura cu faptul ca Adrian Mutu a fost numit "tigan" pe stadion, Tariceanu a raspuns: "Este o nedreptate care ma raneste. Am facut eforturi mari pentru a adera la UE si 99% dintre romani se comporta bine. Suntem o tara in plina crestere economica, iar dumneavoastra, care sunteti principalul nostru partener comercial, stiti acest lucru", a afirmat premierul roman.

Tariceanu s-a declarat ingrijorat de climatul din Italia, ostil fata de romani. "Unele declaratii precipitate au pus gaz pe foc in ceea ce priveste rasismul vizand conationalii mei, creand o reactie si aici, in Romania, unde se riposteaza insultand si amenintand italienii", a avertizat seful Guvernului.

Premierul a subliniat ca si in Romania ia nastere un curent antiitalieni: "A trebuit sa fac o declaratie prin care am condamnat o manifestatie de protest in fata consulatului dumeavoastra, organizata de o grupare de extreama-dreapta. Si fac apel catre mass media sa coboare tonul. (...) Unii oameni politici ar trebui sa aiba grija la cuvinte".

"Va inteleg sentimentele", a asigurat el. "Pe langa crimele grave, exista fenomenul cersetoriei, prostitutiei, care alimenteaza sentimentul de nesiguranta. Dar in aceste aspecte eu, in calitate de sef al Guvernului roman, nu pot sa intervin".

"Eu am datoria sa cer garantii", a spus Tariceanu in legatura cu protestul fata de decretele de expulzare ale unor romani. "Trebuie sa fiu sigur ca nu exista abuzuri vizand cetatenii romani din strainatate", a conchis el.

In cadrul discutiilor pe care premierul Tariceanu le are cu oficialitatile italiene, acesta va merge maine, la Roma pentru a se intalni cu omologul sau Romano Prodi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.