Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza si liderul romilor, Florin Cioaba au adresat o scrisoare deschisa autoritatilor italiene, prin care isi exprima regretul fata de situatia creata la Roma si cer delimitarea clara intre delicventi si poporul roman, informeaza NewsIn.

„Prima problema este detasarea totala de orice fel de infractiune. Orice infractor indiferent unde se afla el este infractor. El nu are nici nationalitate, nici etnie. Nu se poate rasfrange o actiune pe care o face un criminal asupra intregului popor. Noi avem in Italia o multime de oameni. E vorba de aproape un milion de romani care muncesc cinstit si care contribuie la bunastarea tarii respective", a declarat astazi, Mitropolitul Ardealului. Acesta sustine ca masura de expluzare este „o incalcare a drepturilor omului si nu numai".

Pe de alta parte, liderul romilor, Florin Cioaba a aratat tot astazi, in cadrul unor declaratii de presa, ca prin aceasta scrisoare se doreste delimitarea de oamenii care „au adus rusine tarii".

„Aceasta scrisoare va fi trimisa domnului Romano Prodi si domnului presedinte al Italiei. Dorim sa aratam ca in Romania sunt oameni cinstiti care isi vad de treburile lor. Nu suntem o natiune de criminali sau de hoti asa cum ne-au caracterizat si ne-au bagat pe toti intr-o oala. Daca exista acel caz nefericit, dorim ca acest om sa fie tratat ca un infractor", a declarat Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin European al Romilor, care a precizat ca va prezenta scrisoarea deschisa si guvernului Romaniei.

"Acelora care n-au inteles ca a fi cetatean roman, atat in interiorul cat si in afara granitelor tarii si indiferent de etnie, presupune respectarea valorilor umane fundamentale, dintre care cea dintai este respectul libertatii si vietii aproapelui, le cerem sa-si asume cu responsabilitate indatoririle lor in societatea in care traiesc. Orice greseala personala se resfrange asupra unui popor intreg, punand in pericol viata conationalilor. Suntem obligati sa invatam impreuna convietuirea dupa regulile unei Europe civilizate.
Facem apel catre toti factorii de decizie, romani si italieni, de a gasi o solutie de echilibru, fundamentata in lege, in rezolvarea acestor probleme, pentru a evita orice actiune extremista care ar putea aduce grave consecinte popoarelor noastre", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Mitropolitul Ardealului si Florin Cioaba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.