Asociatia Romani Criss critica modul in care o parte a presei a asociat infractiunea romanului din Italia, cu un grup etnic si isi exprima ingrijorarea fata de o astfel de practica "asemanatoare celei care a creat premisele Holocaustului", informeaza NewsIn.

"Faptul ca anti-tiganismul este promovat adesea cu nerusinare de posturi de televiziune si nesanctionat de CNA se reflecta si in atitudinea publicului larg si in mesajele rasiste venite de la cele mai inalte niveluri ale clasei politice romane si italiene. Blamarea unei intregi comunitati pentru faptele unor indivizi este o practica care a creat premisele Holocaustului si a numeroase alte genocide", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Potrivit Legii pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestora, prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasiala sau etnica este interzisa. Contrar legii, identificarea persoanei ca apartinand minoritatii etnice a romilor, in cazul persoanelor cercetate sau acuzate pentru savarsirea unor infractiuni este frecventa in mass media romaneasca si ajuta la crearea si intarirea unui reflex rasist al societatii romane, potrivit celor de la Romani Criss.

Totodata, Romani Criss considera ca exista discrepante majore intre atentia si mediatizarea acordata crimelor savarsite de romani si celor savarsite de italieni in Italia.

De asemenea, membrii Asociatiei si-au exprimat ingrijorarea si fata de atitudinea "supusa" a guvernului roman, prin lipsa de reactie la discursurile inepte si rasiste ale unor politicieni italieni. "Este inacceptabil ca statul roman sa fie partas la blamarea colectiva a cetatenilor romani sau sa aiba o abordare servila deghizata in diplomatie fata de comentariile xenofobe ale politicienilor italieni", se precizeaza in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.